Живее ли двойник на Левски в Троянско?

Васил Левски Васил Левски

Февруари е месец на много неща, но за всеки българин е и месецът на Левски. Троян свято пази паметта му, ежегодно осъществява инициативи около 19 февруари. Организират ги Общината, комитетът „Васил Левски“, СКО "Хемус" - Троян и други. Съпричастен е и Троянският манастир.

Културният календар за този месец включва следните събития, свързани с Апостола: на 13 февруари от 11.20 часа - Крос и поход „По стъпките на Левски“, с тръгване от паметната плоча на хана на Васил Спасов, на 18 февруари от 13.30 часа ще бъдат поднесени венци пред барелефа на Васил Левски в Черни Осъм; на 19 февруари от 10.30 часа ще има панахида за йеродякон Игнатий в църквата „Св. Параскева - Петка“ в Троян, от 12.00 часа ще поднесат венци на признателност пред паметната плоча на хана на Васил Спасов. В Шипково същия ден под наслова „Аз съм Левски“ ще има конкурс за рисунка и презентация в НЧ „Светлина-1902 г.“.

Междувременно в национален мащаб телевизия „Българе“ обяви конкурс за двойник на Левски и за стихотворения, проза и рисунки. На 19.02. в предаването "Чаршията" от 21 ч. ще се обявят резултатите. Намерените двойници ще могат да участват във филми и други продукции.

Кой знае, може сред нас да има двойници на най-великия българин.

www.HemusNews.com

Споделяне