Петък, 12 Февруари 2021 17:55

Параклис в памет на Иван Ненов

Покойният туристически деец Иван Ненов беше секретар, след това и председател на туристическото дружество „Амбарица“. Той не заемаше само ръководни длъжности, а работеше със сръчните си ръце за благоустройството на парк „Къпинчо“: постави информационните табла, направи пейките и гергьовската люлка. Стопанисваше Туристическия дом, където веднъж месечно даваше безплатен обед на пенсионери, осигурен от близки нему дарители. На хижа „Хайдушка песен“ също посрещаше туристите от похода по стъпките на Никола Войновски с курбан, приготвен от него, и безплатен обяд. Помнят неговото гостоприемство в хижа „Амбарица“ участниците в походите в памет на Васил Левски, които канеше и на обяд в Туристическия дом.

По време на Иван Ненов бяха маркирани пътеките „По стъпките на Апостола“ - Троян – Троянски манастир, защото работеше заедно с ОК „Васил Левски“. Tова са само няколко примера за всеотдайната работа  на председателя, която продължават членовете на туристическото дружество „Амбарица“. Сега негов председател е Валентина Милева, а секретар – Георги Георгиев.

На 11.02. те поканиха членовете на дружеството на общо отчетно - изборно събрание. Председателят В. Милева докладва за незавидното финансово състояние на дружеството поради разпространението на коронавируса. Бяха приети 8 нови членове и с тях общият брой стана 25. Беше предложен план за дейността през 2021 г., който включва походи, посветени на исторически личности и събития, екскурзии до природни забележителности и свети места.

Най-важният въпрос беше довършване на параклиса в памет на Иван Ненов. Основите на обекта са излети в близост до бариерата на туристическия дом „Никола Габърски“, чийто патрон е основател на туристическото движение в Троян. Желанието на членовете е параклисът да е готов за 15.08., когато е най-големият Богородичен празник, защото постройката ще носи името на Светата майка. Председателят В. Милева беше избрана за делегат на общото събрание на БТС в София. Секретарят Г. Георгиев припомни изискванията на Българския туристически съюз да се поддържа базата.

Припомняме, че ТД „Амбарица“ Троян е имало 5000 членове със секции във всеки завод. Помнят се имената на председателя Григор Топузов и на секретаря Мирчо Добрев и др.

Сега в малкия ни град има 3 туристически дружества, които е време да си подадат ръка и заедно да работят за общата цел – „Опознай Родината, за да я обикнеш!“ и не я замърсявай.

www.HemusNews.com

Галерия със снимки