Понеделник, 05 Април 2021 10:36

Троянци като България

Изминалите избори от много хора бяха чакани като изборите на промяната. Други на всяка цена искаха да запазят статуквото, защото времена на задкулисие ги устройстват идеално или пък защото са част от системата „ти на мене – аз на тебе“. Още неделната нощ за мнозина донесе разочарование – с голямото предпочитание, което гласоподавателите дадоха на една партия, която не направи кампания, която нямаше представители по националните телевизии и чиито послания трябваше да се търсят в интернет. А в мрежата вече плъзна закачката, че заседанията на Народното събрание ще започват с балет „Магаданс“.

В Троян положението не се различава от станалото в страната. Води ГЕРБ, където системно имаше и преференции за сложения на четвърто място Иван Миховски, следва партията на Слави, трета е БСП. Вероятно социалистите тепърва ще си обясняват защо предпочетоха вместо местни хора да сложат за водачи на листите парашутисти, които няма с какво да придърпат симпатиите на избирателите. Сигурно за много от неуспелите партии удобно обяснение ще бъдат ковид ситуацията, лошото време с дъжд, обърнал се на сняг, и други странични фактори. Факт е обаче, че въпреки лошите обстоятелства и епидемията в нейния разгар много хора си дадоха труд да идат до секциите. Ето впечатления от една секция, която – по обясними причини, няма да конкретизираме.

За разлика от друг път, когато е имало „мъртви часове“ без избиратели и членовете на комисията са скучаели от нямане какво да правят, сега избиратели идват през целия ден. Видимо са повече от изборите в обозримото минало, чакат на опашка и понякога се стига до скандали. Пазят дистанция, дезинфекцират се, на други трябва да се прави забележка да спазват правилата – но такива са малко. Повечето предпочитат познатия начин на гласуване – хартиената бюлетина. Има и такива обаче, твърдо решили да приложат машинно гласуване. Малко странно, по-младите избират хартиената бюлетина, а машината предпочитат хора над 35, в средната възраст. Има и такива, които се колебаят кой начин да изберат. Машината от време на време отказва – докато става ясно, че проблем е дезинфектантът, с който трябва да се обезопасява от зарази.

Хората са спокойни, не се забелязват страсти, познати от предни времена. Една млада жена пуска своя вот в урната и я прекръства – за да има успех за всички и защото денят е Неделя Кръстопоклонна, голям църковен празник. Има такива, които бързат да си тръгнат, и са склонни да забравят личната си карта. Някои мъже са дошли по анцузи.

После идва краят на изборния ден, броенето на бюлетините, на преференциите към тях, писането на протоколите и хилядите подробности, свързани с това, кое от изборите в кое точно пликче трябва да се опакова и сложи. Със сигурност има и по-прости начини за приключване на такъв ден, но в България те още не са измислени. В протокола гласове са получили познатите партии, много от екзотично звучащите имат нула привърженици. За членовете на СИК денят продължава до след полунощ – бавно става и копирането на протокола, пожелан от присъстващите представители на партии. Трима ще отидат с документацията до Ловеч, където е друга одисея. Говори се, че от лошата организация там има припаднали, пада голямо чакане, без някой да си даде труда за информация. Какви точно са резултатите, ще съобщим своевременно, когато стане ясен официалният резултат.

Тук може да следите официалните данни на ЦИК: [ВИЖ ПОВЕЧЕ]