Понеделник, 05 Април 2021 18:54

От мястото на събитието - възмущение от РИК Ловеч

Снимката е илюстративна и е от друга област Снимката е илюстративна и е от друга област Снимк: Наташа Манева

На редакционната ни поща получихме емоционално писмо, което считаме за наш дълг да споделим с читателите ни. Въпросите и споделеното на писмото е важно. Благодарим на нашия читател за куража да сподели истината!

Пиша ви, ХемусНюз, в качеството си на един български гражданин, който не иска повече да мълчи! Искам да изкажа възмущението си от вчерашния изборен ден, тъй като бях в комисия на СИК за предаване на протоколите в РИК Ловеч.

След приключване на изборния ден и оформяне на протоколите трябваше да останем в салона на общината в очакване на РИК Ловеч да индикират готовност, за да ни приемат. Чакаме 2 часа в салона на общината, като искам да отбележа добрата организация и грижи на служителите, ангажирани с изборите. За съжаление всички добри неща от изборния ден спряха дотук. Автобусът, с който пътувахме от общината в Троян, пристигна в 00:00 часа в РИК Ловеч, успяхме сравнително бързо да си вземем номерче, с което си запазихме ред за предаване на протоколите от изборния ден. Във фоайето на сградата имаше над 70-80 души, които буквално бяха на няма и педя разстояние един от друг. Никаква дистанция не се спазваше, а някои хора не носеха дори и маски.

Ето че в 02:30 часа дойде и нашият ред да се качим на втория  етаж за проверка на протоколите. Там отново картинката беше отчайваща – хора, насядали по земята, по канапета и кой където свари, отново никаква дистанция не се спазваше, отново имаше хора без маски. Периодично органи на реда (полиция) обикаляха, без да контролират дали се спазва дистанцията. Струпването на хора в затворено помещение без аспирация беше на 100%.

Пред стаята за предаване на протоколи, след като вече преминахме проверката им, отново се натъкнахме на опашка от хора... и познатата картинка се повтори. Отново струпване на хора, отново хора без маски, отново нямаше кой да контролира дали се спазва дистанцията... отново над 100 човека на едно място при затворено помещение. На тези, които вече чакахме на опашка да влезем за предаване на протоколите си, не ни достигаше въздух, тъй като буквално бяхме се скупчили като сардини в буркан... дори имаше възрастни жени, на които им прилошаваше, припадаха... но пък имаше линейка пред Областното управление и силно се надявам медиците да са им оказали помощ. Ние (нашата комисия на СИК) успя да мине благополучно в 04:00 часа.      

Докато висяхме в сградата на областната управа, куп въпроси нахлуваха в главите на нас, чакащите членове на СИК. Ще си позволя да задам някои от тях.

  • Защо по време на извънредна ситуация и наложени в държавата строги правила на противоепидемични мерки РИК Ловеч не осигуриха абсолютно никаква защита на нас, хората, които рискуваха здравето си, за да се проведат изборите?
  • Защо се образуваха струпвания на хора в затворено пространство, около 100-тина души в сграда без аспирация (отваряне на прозорци)?
  • Защо в РИК Ловеч нямаше няколко стаи за проверка и предаване на протоколи от СИК, а беше само една?
  • КОЙ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА БЕЗОТГОВОРНОСТТА ВИ ???
  • Кой ще ви потърси сметка за НЕСПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА???
  • Ако утре затворят отново държавата заради ВАС, кой ще ви потърси отговорност???
  • Ако разболеем семействата си заради ВАС и ВАШАТА НЕКАДЪРНОСТ, кой ще ви потърси отговорност?