Събота, 24 Април 2021 19:01

За Цветница служба в обновения Троянски манастир

Троянски манастир "Успение Богородично" Троянски манастир "Успение Богородично" Снимка: Троянски манастир

Навръх големия християнски празник Цветница ще бъде отслужен водосвет и осветен обновеният храм на Троянския манастир "Успение Богородично", е видно от фейсбук страницата на светата обител.

През последните два месеца в църквата е направен ремонт, който включва изолация, подмяна на подовите настилки, както и първи етап от възстановяването на стенописите. Заради противоепидемичните мерки за втора поредна година няма да се раздават върбови клонки.

Ето и поканата на братството:

Скъпи братя и сестри,

Игуменът и братството на Троянската света обител Ви известяват, че на 25 април 2021 г., когато ще отбележим празника Вход Господен в Йерусалим, ще бъде отслужена тържествена света литургия в съборния манастирски храм на Троянската света обител.

Поради ниските зимни температури в Троянския балкан, през зимния период – от Архангеловден до Цветница, според установената от древност традиция и практика, ежедневния богослужебен кръг се отслужва в зимния манастирски храм, посветен на светите равноапостолни братя и просветители Кирил и Методий. С богослужението на Вход Господен в Йерусалим ще се спази многовековната традиция за преместване на богослуженията от зимния храм в Католикона преди началото на Страстната седмица.

Светата Литургия ще бъде предшествана от водосвет и обновление на манастирския храм, във връзка с приключване на етап от реставрационния процес и във връзка с проведени ремонтни дейности в светия олтар на храма.

Приканваме православните християни, които имат възможност, да вземат участие в празничните богослужби при спазване на противоепидемичните мерки.

От Игумена и братството.