По стъпките на Васил Левски (спомен на столетника Иван Марински за маршрута)

По повод честване рождената дата на Апостола на свободата, на 17-и и 18.07.2021 г. Общинският комитет „Васил Левски“ проведе възпоменателен поход по стъпките на Апостола през Троянския балкан. Маршрутът бе нарочно избран като част от идеята за реализиране на един по-голям проект по разкриване на нови факти oт житейската мисия и бит на революционера в нашия край.

В резултат на извършените изследователски и проучвателни дейности от страна на председателя на Общинския комитет „Васил Левски“ адв. Венелин Ангелов и неговия брат Тотьо Ангелов, картограф, след проведени срещи с бай Иван Марински от махала Баба Стана относно пътя, по който е минавал Апостола от Южна България през Балкана до Орешак, се изяснява маршрутът. Фактите показват убедително, че Апостола е минавал по най-безопасния зимен маршрут през Балкана от север, а именно в отклонението от централното старопланинско било при вр. Лепенят към х. Чучул и по рида през Янчова могила, Караджунска могила, Поленици, Садината, мах. Хасъмска – Троянски манастир.

За този маршрут говорят и данните на бай Иван Марински. Иван става послушник в Пловдивската митрополия на владиката Максим, който е от Орешак, и често е идвал да летува в Зелениковския манастир. Двамата са минавали няколко пъти Балкана през турската митница на Куртхисар, спускали са се от билото към мястото, където сега е хижа „Чучул“ и са слизали към Троянския манастир. Дядо Максим е разказвал на своя послушник, че Васил Левски два пъти е идвал в манастира през 1871 и 1872 г., като втория път е минал Стара планина през Чамлъка, слязъл е в Хасъмското и чрез негов доверен човек е проверявал безопасно ли е да слезе в мах. Миленча, в Тайната къща на Найден Хасъмски.

Водени от гореизложените обстоятелства, преди около два месеца се зароди идеята за създаване на инициативен комитет от организации, упражняващи различни по характер дейности, но обединени с обща цел, а именно: развиване на краеведските исторически познания и подобряване на историческото и родолюбиво възпитание на населението. Разбира се, съпътстващите цели, които са задължителни за интегрирано развитие на нашия край, са:

  • Подобряване на туристическата инфраструктура. Утвърждаване и популяризиране на Община Троян като желана туристическа дестинация със създаване на нови емблематични събития.
  • Развитие на масовия спорт за здраве и обогатяване на спортния календар на Община Троян с организиране и провеждане на туристически поход със състезателен характер за любители „По стъпките на Левски“ от Троянски манастир до х. Чучул и обратно. Целите ни се простират и към създаване и маркиране с лека туристическа маркировка на маршрута - Троянски манастир до х. Чучул. На последващ етап амбициите ни са за по-сериозно маркиране и просичане на маршрута, но за целта това ще се съгласува и осъществи с управата на парк „Централен Балкан“, както и ще е предмет на бъдещ проект, за който ще се търсят спомоществователи и финансиране.

На тръгване към х. Чучул

Именно по този маршрут решиха да минат членове на ОК, за да почетат героя в навечерието на рождената му дата, 18.07., както и да се направи първо проучвателно трасиране за подбор на маршрута. Походът започна от Арката на свободата по билния път за хижа „Чучул“. Посветиха вечерта на 17.07. на Апостола, като четоха стихотворения за него. Сутринта на празника четенето продължи, пяха и революционни песни. Започнаха поход от хижата към крайната цел мах. Хасъмска.

Първо проучвателно трасиране за подбор на маршрута

Гледки по пътя от прохода към х. Чучул
Зелен прозорец към вр. Левски и Купените

Маршрутът е изключително панорамен. От Янчова и Караджунска могила се разкриват зашеметяващи гледки към централното алпийско било на Стара планина от вр. Русоватец през Марагидик и връх Ботев, Кръстците и Купените, вр. Левски чак до вр. Вежен. Ясно очертано и живописно се виждат ридовете с подстъпите към билото Средни дял, Глоговец, Зорнов рът, Чемериката, Гребена, Полянци, Зелениковец. На югозапад се отваря прекрасен изглед към с. Балканец, с. Терзийско, с. Балабанско и Троян. Това е един слабо познат, но затова пък много красив туристически маршрут. Горските пътища са основно посещавани от мотористи и велосипедисти. Пътят минава през Данов кладенец, за който се знае, че не пресъхва и при продължителна суша и туристите утолиха жаждата си в знойния ден. След необходимото отклонение стигнаха до крайната точка в Хасъмското уморени, но удовлетворени. Така групата от комитета празнува за пръв път нетрадиционно рождения ден на своя патрон и постави първия жалон за осъществяване на проекта за възпоменателен маршрут по стъпките на Апостола. Намеренията на комитета е съпътстващо с осъществяване на проекта да се популяризира този красив преход и се потърсят и други съратници за реализирането му.

Уникална панорама от вр. Караджунска могила
Изглед от Караджунска могила към р. Жеравица

Водени от мисията за развиване на краеведските исторически познания и подобряване на историческото и родолюбиво възпитание на населението, както и за създаване на събития, които да издигат престижа и популярността на Троянския край, се създаде Инициативен комитет за провеждане на спортен празник с поход и планински маратон „Троян Ултра - По пътя на Левски“. В инициативния комитет са: Общинската организация на СОСЗР гр. Троян, СДРУЖЕНИЕ "КЛУБ ПО ОРИЕНТИРАНЕ ХЕМУС", ОБЩИНСКИ КОМИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ Троян, Сдружение „Троян в бъдещето“, СУ за планински водачи „Васил Левски“ с. Черни Осъм, Планинска спасителна служба - отряд Троян.

Пред х. Чучул заедно с хижара бай Енчо

През последните години планинското бягане се наложи като модерна тенденция сред маратонските лекоатлетически дисциплини, както и сред спортните среди, обичащи планината и туризма в нея. Обсъден беше и вариант за провеждане по същото трасе на състезание за планинско колоездене, което се налага все повече сред спортуващите. Всичко все пак е в начален етап на подготовка. Инициативният комитет е отворен към всички родолюбиви спомоществователи за подпомагане организирането на спортния празник.

Снимка в Хасъмска махала

С провеждане на този своеобразен първи поход „По стъпките на Левски“ по нов маршрут в чест на Апостола на свободата и  рождеството му  нека завършим с негов цитат:

„От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.“ Васил Левски

Споделяне

Галерия със снимки