Ръст на туристи в община Троян

Нараства броят на посетителите и на декларираните нощувки в туристическите обекти в община Троян през изминалите 5 години, показват данни от отчета на програмата за развитие на туризма през миналата година.

В началото на посочения период туристите са 56 089, а в края му – 63 812, т.е. налице е увеличение от над 13%. При нощувките регистрираният ръст надвишава 65%. При анализа на статистиката за 2018 г. обаче трябва да се има предвид, че в началото на февруари бе затворен един хотел, а след пожар за три месеца работа преустанови и друг обект – тоест, при нормални обстоятелства регистрираният ръст би бил още по-висок, отбелязват авторите на анализа.

Голям е  интересът и към Природонаучния музей в Черни Осъм, който през 2018 г. е посрещнал 27 541 гости. Националното изложение в Орешак отчита 26 800 туристи, а посещенията в Музея на занаятите и галерия „Серякова къща“ в Троян, които през значителна част от активния туристически сезон бяха в ремонт, са съответно 9625 и 3500.

Информационно-културния център в Троян, пък категорично се утвърждава като предпочитан партньор и домакин на различни събития – изложби, творчески срещи, семинари, дори концерти и сватбени ритуали.

При 64 прояви през 2017 г., през 2018 г. те са се увеличили двойно; а туристите, посетили центъра в търсене на информация за обекти, забележителности, събития или транспортни услуги през миналата година са били 1133, 244 от които чужденци.

Споделяне