Петък, 08 Март 2019 19:37

Ще има паметник на Левски и в Троян

Най-после и Троян ще има паметник на Апостола на свободата Васил Левски и ще бъде отдадена заслужена почит към неговото дело. Паметникът на Левски в Троян ще бъде изработен от известния български скулптор Георги Чапкънов - Чапа. Той гостува на троянци на 5 март.

На първата работна среща с инициаторите от общинския комитет „Васил Левски“ и членове на местния Ротари клуб е направен оглед  и избор на мястото, където ще бъде издигнат бъдещият паметник на Левски. Целта на инициаторите е чрез паметния знак да бъде увековечен споменът за делата и идеалите на най-великия българин -  Васил Иванов Кунчев.

Екипът на Чапкънов - арх. Станислав Костадинов и художника Веселин Иванов са изразили своето предпочитание за централния площад в близост до сградата на троянското читалище „Наука“.

За подпомагане на изграждането на паметника ще бъде открита и дарителска сметка.

Скулпторът Георги Чапкънов е роден е през 1943 г. в с. Вълчидол, Варненско. Завършва скулптура в софийската Художествената академия през 1968 г., а след това специализира в Париж. Съавтор е на проекта на българския герб през 1997 г. Носител е на множество престижни награди сред които „Златният Езоп” в България през 1975 г., наградата на музея „Хаконе” в Япония на името на Огюст Роден през 1990 г. и други. Чапкънов е автор на статуетката на театралния „Аскеер” и паметника „София” в центъра на българската столица. Правил е медали и монети. Има над 30 самостоятелни изложби в целия свят. Негови произведения могат да се видят в Ермитажа, в Международния олимпийски комитет в Лозана и повечето родни галерии.

Тяхно дело на тандема Чапкънов – арх. Костадинов са скулпторните композиции на баща и син Петко и Пенчо Славейкови на едноименния столичен площад, огромната статуя на „Св. София“, паметника на Джузепе Гарибалди на едноименния площад и много други забележителни творби.