Петковден – различният празник за 154-годишния град Троян

Празник на 154-годишния град Троян Празник на 154-годишния град Троян

Празникът на нашия град носи името на църквата "Света Параскева – Петка", затова е по-различен от всички други празници, на които се радват троянци. Поради това винаги започва със Света Божествена литургия в нашата църква, на която гостува Ловчанският митрополит Гавриил и я провежда заедно с местните свещеници. Той е гост и на светското събитие, което се посвещава на този празник. Един час преди честването на площада се откри изложбата "Музеи. Истории за хора с каузи". Оригиналните заглавия на музейните изложби винаги привличат любознателните хора. И този път те научиха и съпреживяха много чрез компетентното и емоционално слово на директора на Музея на занаятите Елеонора Авджиева.В  него оживяха спомените за създаването на 25 музейни обекти – 24 на територията на община Троян и един в гр. Априлци, създаден през 1976 г. с помощта на троянския музей. Ел. Авджиева представи техните създатели – особена порода хора. Говори за музейните сбирки – колекции с обществена значимост. Създателите им са споходени от донкихотовска лудост. В музейните пространства пазят спомена за хора и събития, важни за общността, които се вливат в голямото национално самосъзнание. Те ще са все по-необходими за мислещия човек, който в скромните музейни сбирки може би ще открие част от корените и идентичността си. В проекта, носещ заглавието на изложбата, за пръв път са документирани всички места на територията на двете общини, в които са създадени музейни пространства. Те са заснети професионално през 2019 и 2022 г., документирана е информация за развитието им, проведени са разговори с хора, които имат отношение към музейните места.

Директорът на МНХЗПИ направи кратка характеристика на специализираните музеи – нашия и Природонаучния в с. Черни Осъм, и на другите музеи с интересни собствени физиономии. Музеят на измерителното и картографско дело в България е  създаден през 1986 г. и е обгрижван от Военно-географския център в Троян. Музеят при Троянския манастир разкрива историята на един от най-значимите паметници на културата с национално значение. Последните два музея са ведомствени.

Най-разпространената форма на музейни сбирки е към читалища – 9 на брой. Устойчива е традицията за създаване и поддържане на училищни музейни структури – в ОУ "Иван Хаджийски" и СУ "Васил Левски" –Троян. На 13.10. беше открита ретро-класна стая, в която е първата училищна музейна експозиция на Андрея Андреев.

На територията на общината има и музейни колекции с частен характер:  експозицията "Минало незабравимо" на Стела Маринова в Орешак, музеят на грънчарската фамилия Йовкови и музеят на проф. Христо Браилски в с. Калейца,създадена от едноименната фамилия.

Заводски музейни сбирки са създадени през 80-те години на 20. век в предприятията "Елпром" и "Машстрой", но са унищожени заедно с ликвидирането им. Част от експонатите са съхранени в Музея на занаятите или са заснети.

При своите обиколки и проучвания по селата г-жа Авджиева констатира изключително професионален подход при създаването на музейните структури в Дебнево от Пейо Дулев и в Ч. Осъм от Дочо Нешков.

В селата Гумощник, Шипково и Балабанско музейните сбирки са създадени с намеса на специалисти от Музея на занаятите и са предоставени музейни експонати от неговите колекции.

Всички музейни колекции са в много добро състояние заради личните усилия, емоционалното отношение на инициаторите им, грижата и доброто отношение на местната общност.

Директорът на музея благодари на всички съмузейници –важни, темелни хора, които са с отношение към историята на родното място и институция. Ел. Авджиева представи едноименната с изложбата книга за историята на Музея на занаятите и на всички музейни обекти, на която е инициатор, а музейните хора са съавтори с работата си през изтеклите 3 години. В книгата разказите са по-описателни от тези в изложбата. Всички съмузейници я получиха. Тя е издадена с финансовата подкрепа на местната власт.

Както винаги, и настоящата изложба има издържан естетически вид и доразказва започнатото в словото на Елеонора Авджиева. Посетете я! А в споделеното от Елеонора има преживяване, което възкресява образа на Ганко Цанов, чрез когото са преживени нашите първи срещи със съкровищата в музея. Затова синът на художника от с. Ломец Пенчо Балкански – Александър, е споделил, че когато чуе името на Троян, се сеща само за музея и за изключителния Ганко Цанов. За него е подготвен с помощта на сина му Мичо скромен знак на почит, който ще остане в зоната на дарителите.  Срещата с Ал. Балкански е убедила директора на музея, че той може да бъде най-важната институция в един град и че всички съучастници в музейното съпреживяване са хора от една духовна кръвна група и на тях се крепи България. Радващо е, че на откриването начални учителки от СУ "Климент Охридски" бяха довели учениците си, за които г-жа Авджиева изрази надежда, че ще са бъдещите ценители на родовите ценности.

Празникът продължи с тържество на площад "Възраждане". Беше открито от най-добрата водеща Пенка Райковска с думи за любовта ни към родното място. Тя представи гостите, чиито имена бихте могли да чуете в направения аудио запис, както и всички по-важни моменти от събитието.

Откриване на празника от водещата Пенка Райковска:

Беше посрещнато знамето на Троян, чието издигане от кмета Донка Михайлова беше съпроводено от химна на града, изпълнен от Mладежкия духов оркестър. Последва поздрава ѝ за нашия празник – различен от всички останали. В своите слова г-жа Михайлова винаги се обръща към героичното минало на родното ни място, в което търсим всичко, което ни движи напред. Припомни всички придобивки за града ни в нашето настояще, постигнати с обединението на особените хора тук. Петковден е и ден за мечти да продължим устойчивото развитие на града – модерен град, в който най-важни са хората с тяхната предприемчивост и смели мечти. Пожела им да бъдат здрави, търсещи, мечтаещи...

Слово на кмета Донка Михайлова:

В този дух беше и приветствието на служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Той е впечатлен от рядката комбинация на автентичен български дух, свещена традиция и вяра в утрешния ден, които открива у троянци заедно с тяхната активност, увереност, затова тук нацията ни придобива самочувстие.

Поздрав от Крум Зарков, служебен министър на правосъдието:

Следващият поздрав направи Ловчанският митрополит Гавриил. Той подчерта, че с любов към света Петка е построен храмът след опожаряването на църквата, а после троянци са градили своите жилища. Припомни моменти от живота на светицата и пожела по нейна молба Бог да дарува радост, здраве, дълголетие, мир, духовни и материални блага. Прозвуча благословът "Многая лета".

Поздравление от негово преосвещенство Ловчански митрополит Гавраил:

 

Многая лета:

 

Водещата прочете част от многото поздравителни адреси, сред които са тези на президента Румен Радев, Искрен Арабаджиев и Вяра Емилова – народни представители от Ловешкия МИР. В тях се казва, че Троян е повод за гордост с примера,който дава на всички като един от най-успешно развитите градове.

Поздравителни адреси:

 

Тържеството на площада завърши с музикалния поздрав на Валя Балканска, съпроводен от свиренето на двама гайдари. Много почитатели ѝ поднесоха цветя и се снимаха с музикантите.

Последната част от дневните събития продължи с тържественото заседание на Общинския съвет. На него бяха връчени отличия на двама известни троянци. Със звание почетен гражданин на град Троян беше отличен керамика Енчо Ганковски за неговата 75-годишнина и 50 години творческа дейност. В представянето, което прочете Пенка Райковска, както и в отговора на художника може да се чуе богатата му творческа биография. Той беше поздравен от директора на Музея на занаятите, където 5 години се е сродил с духа на родното изкуство. Авджиева сподели, че най-високото отличие за Ганковски е знак на признание и за музейната институция, където той е бил почетен колега. Ореолът и наградата му приличат.

Представяне биографията на керамика Енчо Ганковски:

 

Благодарствен отговор от Енчо Ганковски:

 

Приветствие към Ганковски от Елеонора Авджиева:

 

Д-р Цветомила Дудевска беше удостоена с почетен знак като гражданин на Троян  за нейната успешна работа като управител на Белодробната болница в нашия град. Особено бяха подчертани заслугите на колектива на Санаториума под нейно ръководство за лечението на болните от ковид. Тя развълнувано благодари за оценката на качествата й като лекар и човек.

П. Райковска представя д-р Цветомила Дудевска:

 

Благодарствени думи на д-р Дудевска:

 

От 13.30 ч. беше открит Международен фестивал на сиренето "Кажи, сирене! Балканско сирене!" по проект на МИГ Троян – Априлци – Угърчин. На 15.10. продължава с щандове на фирми от Борима, Тетевен и ИПЖЗ – Троян. Хората проявяват интерес, опитват продуктите и купуват. За доброто настроение допринасят прекрасния фолклорен ансамбъл "Траяна" и песните на Димитър Атанасов и Христо Младенов и други троянски музиканти. Повече за МИГ може да прочетете в друг материал на нашия сайт.

ФА "Траяна" към НЧ "Наука-1870 г." - град Троян

Две зашеметяващи събития се случиха вечерта на Петковден. Празничният концерт "Да послушаме кино" на Плевенската филхармония и Хилда Казасян със специалното участие на Теодосий Спасов и Васил Петров задоволи и най-взискателните ценители на музиката. Певицата изпя сама и в дует с Васил Петров песни от любими български филми. Въздействието се подсилваше и от мултимеията с кадри от тези филми, подготвена от Васил Керкеланов.  Хилда Казасян грееше на сцената не само с русата си коса, но и с очарованието, което излъчва, общувайки непринудено с публиката при представяне на песните и колегите си, които намери най-ласкавите думи. Още по-близка стана на зрителите с откровението, че жена от Троян с име Катя е помагала за отглеждането на дъщеря ѝ в продължение на 10 г. и лятно време са прекарвали в нашия град. Х. Казасян скъси дистанцията и с чувството си за хумор.

Красивият завършек на празничната вечер беше лазерното шоу и пиротехническият спектакъл. Троянци се прибраха щастливи по домовете си с мисълта, че всеки празник на града става все по-вълнуващ. Благодарим на всички, които го организираха и осъществиха!

Бел. ред.: Повече снимки от празничния ден може да разгледате в нашата галерия по-долу!

 ---

Снимки от тържественото заседание на Общинския съвет: Фейсбук профил Донка Михайлова

Споделяне