Празникът Св. Богоявление в Троян

Богоявление е един от 12-те големи християнски празници. На 6.01. става кръщението на Иисус Христос във водите на р. Йордан, от името на която произлиза и другото название на празника – Йордановден.

Денят започва с празнична църковна служба, каквато се отслужи и в нашата църква "Св. Параскева Петка". Тя завърши с вдъхновеното слово на отец Войден Божков, което множеството хора изслушаха с внимание. Отец Войден разказа, че Бог със своята троичност се явява за пръв път в човешката история на река Йордан, където разкрива тайната на трите си лица – Бог Отец, Син и Свети Дух. В Стария завет разказът е за явяване на трима пътници, които намеквали, че са един човек с три лица. Св. Кирил Философ в своята мисия при хазарите, чието вероизповедание е било близко до това на мюсюлманите, образно им обяснява трите лица на Бога. Насочил погледа им към Слънцето, показал трите му белега – кръгло е, свети и топли. Покаянието, т. е. промяната в живота, Бог показва със светото си кръщение в река Йордан. С това сочи на хората как трябва да постъпят.

Иисус казва: "Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва – няма да се спаси".

Затова е важно защо празнуваме – жизнено важно е за нашия град и за нашия живот. Важно е да си припомним, че сме призвани да живеем в Христа чрез пост, молитва, изповед, причастие, милостиня, борба с нашите грехове и страсти. Светото кръщение показва, че трябва да се променяме чрез покаяние всеки ден. Важно е да живеем с Бога! Евангелският закон е за единение между Бога и човеците, които желаят това. Отец Войден подчерта, че празникът е в църквата, а хвърлянето на кръста в реката е символът, който сме извършили в храма. Свещеникът благослови всички с Бог Отец, Син и Св. Дух. Пълната проповед на отец Войден може да се чуе на запис.

Слово на отец Войден Божков за празника Богоявление:

Основният обичай на Богоявление е кръщаване на водата. То бе извършено от отец Калин и отец Марин. Хората бяха поръсени за здраве и си наляха от богоявленската  вода, която има най-голяма лечебна сила от всички светени води на други празници.

Шествие с църковна хоругва и икона, изобразяваща кръщението на Иисус Христос, тръгна от църквата към централния мост над р. Бели Осъм. Само един младеж присъства на службата в храма, а останалите 22 очакваха хвърлянето на кръста на брега. Събитието се наблюдава и заснема от много граждани, които след изваждане на кръста отец Калин благославя с него и ги поръсва за здраве с осветената в храма вода. Щастливецът, извадил кръста, беше 20-годишният Христо Петков, който участва за втора година. Той е завършил професионалната гимназия "Акад. Ангел Балевски" със специалност "Двигатели с вътрешно горене". Шофьор е на автобус във фирмата на Валентин Белов. Христо има професионална книжка за каране на камион и се готви да кара тир. При хвърлянето във водата си е счупил зъб и вероятно затова дойде след своите приятели в кабинета на кмета, където г-жа Донка Михайлова му даде наградата. На награждаването бяха и двама десетокласници от паралелката по математика в СУ "Св. Климент Охридски", които също са участвали в надпреварата.

Отец Калин посети кабинета на кмета, пожела ѝ успешна година, а тя му отвърна със същото.

Oт историята е известно, че през 19. Век  хвърлянето на кръста е ставало в р. Дъскотина и в един от празниците е участвал Васил Левски.

На 7.01. се чества паметта на Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в р. Йордан, а за троянци празникът е двоен, защото ще бъде отдадена почит и на войните, освободили Троян от турско робство.

Споделяне