Тържествено честване на 115 години от обявяването независимостта на България

Датата 22.09.1908 г. увенчава националните усилия за свобода след  Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6.09. 1885 г.

На тържеството пред паметника на загиналите за свободата на родината от нашия край официални гости бяха кметът на Троян Донка Михайлова, кметът на гр. Априлци Тихомир Кукенски, председателят на Общинския съвет в Троян Петко Пенков и специалният гост и участник в събитието проф. Атанас Семов.

По повод на празника той произнесе тържествено слово. Нашият земляк е доктор на юридическите науки и конституционен съдия на Р България.

Известен е оригиналният език на д-р Семов – цветист, характерен със своите каламбури, оксиморони,афоризми, противопоставяния, римуване в проза..., с който завладява слушателите. За оратора Денят на независимостта е един от най-значимите ни празници. С болка професорът сподели, че независимостта е най-очевидният недостиг на някога гордия дух на свободния и независим българин. Политическият живот в България привлича зависими хора - ,,такова слагачество не е било. Последните 30 години днешната демокрация убива  българската нация“ .

След безпощадната критика на уродливите явления в нашето общество будният балканджия посочи изхода: 1.Да очистим учебниците от зловещото обезбългаряване. 2. Да изчистим свещения си език от нефели /негодни/  чуждици. 3. Да опазим обществения си живот от фалшиви герои. 4. Да наложим диктатура на моженето пред мерака. 5. Да се отървем от най-тежката заисимост – някой друг да ни оправя... Според проф. Семов ние сме на най-тъжното стъпало в новата ни история - никога не сме имали толкова много отчаяни хора – най-мизерстващи и най-кротки. Сравни ни с други, по- борбени народи. Търпението ни е нетърпимо – патологично. Българинът се отличава с недоверие към всичко – към Господ, институциите, авторитетите, информацията, с тежко незачитане на закона, омраза към държавата и властта..., силна склонност към злоуботреби...На първо място е по брой кандидати за депутати и кметове.

На тези безрадостни факти в съвременна България гордият българин противопостави изключителните качества на нашия народ:  издръжливост, интелект, предприемчивост, фантазия, героизъм в драматични времена, отвореност към света и неговото богатство, желание да се съизмерваме с другите народи...Нашият ген се проявява в изключителните ни умни деца. Спасението е в тези забележителни качества на националния ни характер. Заслужаваме да бъдем  сред истински успелите хора. Необходимо е радикално подобряване на образованието, като се отчита националният облик и особеностите на характера ни, радикална промяна на административното устройство – преосмисляне на правилата за структурата на държавата с цел минимална възможност за злоупотреба. Познаването на националния характер е ключово за доброто управление! Успяващ народ от почтени хора – така си представя нашата независимост!

Проф. Семов илюстрира своите разсъждения с известни цитати от Ботев и Левски за нашия народ и мястото му сред другите европейски народи, които може да се чуят в приложения запис.

Aтанас Семов е достоен продължител на делото на своя баща – проф. Марко Семов – народопсихолог и краевед. След тържеството граждани разговаряха с госта.

След огненото слово на д-р Семов бяха поднесени венци и цветя от негово име, от Община Троян и Общински съвет Троян, от политически партии, училища, културни учреждения, граждани...На почетен караул бяха военнослужащи от военно формирование 24430, които първи поднесоха венец.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на падналите за независимостта на България.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)