Троян припозна своя кмет

Донка Михайлова - Кмет на Община Троян Донка Михайлова - Кмет на Община Троян Снимка: Донка Михайлова / Фейсбук

Историята на Троян е изпъстрена със знаменити събития. Вчера станахме свидетели на още едно – Донка Михайлова ще оглави общината за четвърти пореден път. Годината е 2023. Смелост и дързост са нужни, за да продължи започнатото. По-млада, по-умна и по-зелена община са акцентите в нейното предизборно обръщение. Цели и задачи, които не са химери, а са подплатени с ресурс и много, много дух.

През изминалите години Троян се разкри не само със звучното си име, но и с очертаващата се тенденция за пилотен град. Донка не импровизираше успех, а показа творчество в досегашното си управление. Не се заигра с капиталното строителство, а паралелно развиваше и социалната сфера и днес тези тенденции си дадоха среща. Донка продължава да очаква предприемачите и активните люде на Троян да вдигнат оборотите на трансмисията. Те са базата и от техния подем пряко зависи материалната и социалната култура на града. Стратегия и тактика в мирно време – как да подминем тези термини?  Времето обаче никак не е мирно – и отвън, и отвътре сблъсъците се задълбочават. България има още един проблем, с който политиците се страхуват да се захванат, неглижират го, но той може неочаквано да се взриви. Говорим за ромското включване. От години вече видимо по този въпрос в Троян настъпи паритет, и то не от само себе си, а в активната работа на общината. Има упреци към Донка, че изгражда само центъра на Троян. Всички градове по света имат периферия, но цитаделата е приоритет на всяко управление, там е средоточието на историята и културата на всеки град. Троян не прави изключение, но нека си припомним как изглеждаха кварталите Лъгът и Буковец и какъв е днешният им облик. Самият център на Троян не се ли разтегна по посока на Малкия пазар?  Нека погледнем нещата и от другата страна на р. Осъм – от веригата Лайф през градската градина, Големия пазар и по-надолу вече очерталият се внушителен за Троян търговски комплекс. Заедно със селата Троян е една агломерация. Можем да се доверим на Донка, че и махленските троянци няма да бъдат забравени.

Гостите на Троян, които не са го посещавали от години, днес възликват: ,,Това Троян ли е?   ,,Да, ще отговорим, това е Троян и е нашият град!“  Време е и за нас като граждани да си зададем въпроса:  ,,Подреденият ни град не е ли предизвикателство за нашата обществена и гражданска култура?  Как ще отговорим, зависи само от нас.

Похвални слова, след похвални дела. За критиците и за скептиците – продължаваме с Донка! Това е факт!

Честито, госпожо кмет! Здраве и сбъднати мечти в облагородения ни град! 

---

Лалю Пиронков

Споделяне