20 години партньорство с френския град Перн ле Фонтен

На 22 май 2004 г. тогавашните кметове на Троян и на френския град Перн ле Фонтен – инж. Дилян Енкин и инж. Пиер Габер, подписват Клетва за побратимяване. През настоящата година отбелязваме 20 години от това международно приятелство и партньорство. Кметът Михайлова и инж. Енкин са поканени да посетят френския ни партньор за отбелязване на дългогодишното сътрудничество през настоящия месец.

През годините са реализирани редица обмени – на управленско ниво, ученически обмени, посещения на занаятчии и творци.

Община Троян изказва своите искрени благодарности към Комитет за побратимяване – Троян, начело с г-жа Веселина Попова и сдружение „Посока Европа“, начело с г-жа Бисерка Йовчевска за положените усилия, чрез които бяха започнати приятелски взаимоотношения и поддържани вече 20 години.

И до днес културният обмен е в основата на разнообразието и богатството на отношенията ни. През годините на партньорство десетки млади хора от двата града са отваряли домовете си, за да покажат своята култура и атмосферата на своите обичаи и традиции. Фолклорен ансамбъл „Траяна” имаше изява с голям концерт на сцената на фестивал „Фолклория”. Френските ни партньори осъществяваха визити в Националното изложение на занаятите Орешак; Троян бе представян на различни туристически прояви и изложения.

Световната пандемия, която в продължение на две години прекъсна международните контакти,  постави на заден план възможността за лични срещи и реализиране на съвместни прояви. Община Троян е уверена, че партньорските контакти, които са устояли на времето, през различното управленско ръководство и предизвикателства, ще продължат и занапред. Община Троян ще отправи покана към френските си партньори да посетят Троян в рамките на Празника на града. По време на предстоящите визити ръководните екипи на двете общини ще имат възможност да начертаят идеи за бъдещи партньорски контакти и инициативи.

Припомняме, че преди броени дни бе отличен участникът класирал се на първо място в конкурса за есе на френски език „Капризно и взискателно цвете ли е приятелството“, Дениса Иванова – възпитаничка на НУПИ „Проф. Венко Колев“, конкурс посветен на 20-годишнината на партньорството ни. През настоящата година са поканени и наши керамици за участие в традиционните дни на занаятите във Франция.

---

Община Троян

Споделяне