150 години Троян

Със запомняща се тържествена програма жителите на Троян  отбелязаха 150-та годишнина от обявяването му за град, на големия християнски празник  Петковден - 14 октомври, когато по традиция е и  празникът на града. В празничния ден, кметът на общината Донка Михайлова определи в словото си Троян с две думи - общност и предприемачество. "Троян е общност на хора, които обичат своя град. Виждаме общността на троянци в годината, когато Троян е изпепелен до основи и нашите деди преди да изградят домовете си наново, градят покрива на храма и училището, защото знаят, че им трябва храм на вярата и на просветата", заяви кметът и добави, че днес троянци са известни като общност, която е заедно, когато е трудно и трябва да отстоява интересите на своя град. Михайлова даде примери от историята, в които се вижда предприемчивия дух на троянци - Водния синдикат, направил Троян третия електрифициран град в страната, Популярната банка. "Днес Троян е град със своеобразен икономически модел, базиран основно на местния бизнес", посочи Михайлова и припомни, че в последните години общината е усвоила над 70 милиона лева от еврофондовете.

Сред официалните гости бе и  президентът Румен Радев, който  връчи почетен знак на Община Троян по случай 150-та годишнина от обявяването на Троян за град.

Той  се разходи из централната част на града и  по време на тържествената церемония, поздрави троянци  с празника на града, като подчерта : „Богата е хрониката на вашия град. През годините Троян се утвърди като вековно огнище на образование и култура, на буден дух и предприемачество, което разцъфтява и днес. Всяко едно поколение продължава да развива тези богати традиции по един уникален начин", заяви в словото си Румен Радев. По думите му няма българин, който да не свързва името на града с поне няколко от неговите прочути символи - старите занаяти, автентичната троянска керамика, троянската сливова ракия, известна навсякъде, и най-вече духовната и национална крепост -Троянският манастир "Успение Богородично". 
"Ако говорим за жителите на Троян, няма как да не споменем името на тълкувателя на българската народопсихология Иван Хаджийски. Който иска да разбере повече за нашите нрави, нека продължава да чете и препрочита написаното от него, а който иска да види най-доброто от България, да заповяда в Троян", каза още президентът Радев. Ловчанският митрополит Гавриил благослови жителите на града и региона и  пожела те да бъдат все така трудолюбиви и да останат в Троян. Поздравителни адреси за годишнината имаше и от премиера Бойко Борисов, лидери на политически партии, организации и други.

Тържеството на  Петковден  започна с посрещане на знамето на града. Преди това бе отслужена Божествена света литургия в църквата "Света Параскева-Петка", а централният площад "Възраждане" се огласи от духовите оркестри на Сухопътните войски на Българската армия, на Ботевград, Ловеч и Троян.

Обявена бе и  връчена, и Националната литературна награда за цялостно творчество "Ламар". Тази година неин носител е поетът Любомир Левчев, който не успя да присъства на връчването.
В  обновената зала на Общинския съвет на тържествено заседание  със званието "Почетен гражданин на Троян" бяха удостоени бизнесмените инж. Марин Радевски и инж. Владимир Младенов, както и керамикът Николай Йовков. Патриарх Неофит също ще бъде удостоен с това звание. То  му бе връчено на 15 октомври, на рождения му ден, в Троянския манастир "Успение Богородично".
За празника в Троян бяха  посланици, депутати, изявени публични личности, делегации от побратимените градове и други гости.
Празничният Петковден продължи с откриване на изложбата "Провинциална хроника или какво не знаем за Троян - градът в скута на Сребърната планина" в Музея на народните занаяти и приложните изкуства.
По-късно бе и  шоу-спектакълът на Представителения общински младежки духов оркестър с мажоретки - Троян на централния площад. Със стилен концерт в края на празничната програма участваха  и известните наши изпълнители  Васил Найденов и Силвия Кацарова, както и  младите таланти Ани Ненова и Радко Петков - Гласът на България.
Кулминацията, безспорно бе 3D мапинг шоу и пиротехническия спектакъл, като акцент в анимациите бе историята на Троян - емблематични събития, личности, обекти. Впечатляващото светлинното триизмерно шоу, жителите и гостите на града  наблюдава върху сградата на Народно читалище "Наука-1870 г.", която бе специално подготвена за целта.

Споделяне