И зелето „по - солено“ като хляба

Реколтата от зеле тази година е по-добра от миналогодишната, но очакванията, че този зеленчук да се продава на същите цени, не се оправдаха. В момента  зелето се търгува по около 80-90 ст. за кг, докато през ноември м.г. цената бе около 60 ст. Тези, които са решили да слагат кисело зеле, повече не трябва да отлагат, защото няма да втаса за Коледа.

Най-подходящи за тази цел са сортовете „Балкан“ и „Кьосе“, защото са крехки и сочни, обясняват специалисти. Ще ги познаете по белия цвят и по тънките листа, които могат да се навият на руло като хартия. В големите търговски вериги продават и по-евтино зеле. То е от модерните холандски сортове – „Чиърс“ и най-новият „Букурещ“, които отговаря на всички изисквания на съвременния свят. Те са устойчиви на суша, а в магазините са трайни и може да се съхраняват по-дълго, но за жалост, не са крехки и не стават за сарми като прочуто „Кьосе“.

Ето още няколко тайни за хубава туршия – на дъното на бидона задължително сложете няколко кочана царевица, които да държат зелките здрави, няколко ябълки за аромат и една червена зелка за цвят на чорбата. Хрянът също е естествен стабилизатор на зелевия сок.

Поскъпването на хляба също  вече е факт. В Троян и региона, хората купуват хляб на по-високи цени. На места само от началото на месеца цената е скочила с около 10 до 25 стотинки. Всеки производител изчислява новите цени според увеличените разходи за заплати, електроенергия,  транспортни разходи, както и спрямо цената на основния ресурс – хлебната пшеница. 
Остава открит въпросът, както пееше и прочутият наш актьор Тодор Колев „как ще ги стигнем американците“ – да ли по стандарт или доходи?!

Споделяне