Храмов празник на параклиса в махала Длъжковска

На 11.06. в православния календар са отбелязани имената на няколко светци, апостоли и на Света Богородица - "Достойно есть". На нея е наречен храмът в махалата. Той е богоугодно начинание на сем. Йоана и Владимир Деневи. На мястото близо до параклиса е родната къща на нейните прадеди, защото по баща е Даракова.

Първата копка е направена преди пет години от протосингел Василий в присъствието на Ловчанския владика Гавриил. На освещаването са 12 монаси - владици и свещеници. Полагането на камъка прави Величкият епископ Сионий, като присъстват още Антим - викарий на Видинската епархия, Ловешкият владика Гавриил и отец Марин Божков. Параклисът е построен за два месеца с Божията помощ и тази на Св. Богородица, които чрез Йоана осъществяват намеренията си. Тяхната избраница е имала премеждие, за излизането от което Светата дева и е помогнала, но е твърде съкровено за споделяне. Иконата отляво на входа е от 1812 г. и е от Украйна. Много красив е олтарът, който привлече вниманието на отец Гавриил, затова поиска от г-жа Денева да го свърже с майсторите.

В тържествената служба за празника участваха Ловешкият владика Гавриил, когото придружаваше дякон Мартин, свещеник Марин Божков и йеромонах Пимен от Германския метох, който се числи към Зографския манастир, където Пимен е служил 10 години. Йоана чете сказанието за чудото, което е станало с иконата на Света Богородица - "Достойно есть" и беше толкова развълнувана до сълзи, че трябваше йеромонах Пимен да довърши четенето. Ловешкиият владика разказа житието на Св. Лука изповедник, тъй като на 11.06. е и негов празник. Подари иконка на Св. Богородица-,,Достойно есть“ на присъстващите. Този ден беше много специален за две момчета - Никола Чолаков на 9 години и Александър Христов на 10, които за пръв път се изповядаха пред отец Марин и взеха причастие. Александър помагаше за приготвяне и раздаване на почерпката. Дейни участници бяха и неговата баба Ани Мошекова, синът ѝ Христо Христов - майстор на курбана заедно с Пламен Маринов и Мирослав Петров на скарата. Радослав Филипов приготви мезето. Семейство Христина и Дарин Георгиеви бяха сварили месото. Курбанът беше осветен и веселата част започна в построения миналата година навес. Христо Йовчевски беше дарил масивни дървени маси за обзавеждането. Йеромонах Пимен даде идея да се направи най-дългата маса,която ще съответства на името Длъжковско, за да привлекат хора. Това възнамерява да направи сем. Деневи на големия празник Успение Богородично с курбан и музика. Досега те почитат всички празници на Св. Богородица със служби от постряването на храма през 2015 г. Лелята на Йоана - Мария Даракова, произнесе прочувствена реч, от която се разбра колко религиозно е тяхното семейство - в миналото са идвали в Троянската църква на празниците и са се връщали с ветроопорни фенери по мръкнало в отдалечената махала. Параклисът е съживил селището - идват млади хора, а Марчето продава свещи. В този ден, започнал с дъжд, тя се е молела на Св. Богородица за слънце и на обед то изгря.

Споделяне