Черешова задушница

В навечерието сме на Черешовата задушница, която тази година е на 15 юни.

Православната църква извършва на този ден специално богослужение в памет на починалите християни, за да измолим прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, се изисква и милосърдие. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост", се казва в Библията. 

Според народните вярвания на Великден Господ разпускал душите на умрелите и те слизали на земята, за да се разтъжат с близките си, а на Спасовден отново ги прибирал. По някои места до този ден не се ядат череши. С това поверие е свързана Спасовденската - Черешова задушница.

По стар обичай жените ходят на гробища още призори или вечерта преди съботата. Почистват се гробовете, „преливат” се с вода и вино, палят се свещи… Подобно на Спасовден се оставят орехови листа по гробовете. Орехът има посредническа роля. Той свързва земния и небесния свят.

Приготвят се обредни хлябове, баници, варено жито, които се раздават за „Бог да прости”. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос. Раздават се и череши - откъдето идва името на тази панахида.

Споделяне