Проверка на къща за гости и в Априлци

Продължава проверката за къщи за гости. Държавен фонд „Земеделие“ и земеделското министерство инспектират обекти изградени с пари от ЕС. На прицел са над 280 къщи за гости, финансирани по програмата за развитие на селските райони.

Такава проверка е направена на къща за гости и в Априлци. Установено е, че собственикът ѝ е свързано лице със служител на Държавен фонд "Земеделие". Според информацията на БНР - самата проверка е била извършена по сигнал до фонда, за който заместник-изпълнителният директор Калоян Костадинов е обяснил че: "Сигналът, който е получен в министерството и в Държавен фонд "Земеделие", е свързан с бенефициента, който се явява свързано лице с наш служител в Държавен фонд "Земеделие". В момента е назначена дисциплинарна комисия, която разглежда сигнала. Ако се установи, че той е съдействал по някакъв начин за този проект, на първо място служителят ще бъде уволнен дисциплинарно и сигнала ще бъде препратен към компютърните органи за взимане на решение. Съгласно нашите методики за санкциите, максималния размер е 100 процента връщане на субсидията, ако бъде установен конфликт на интереси".

Калоян Костадинов е коментирал още, че собственикът на къщата за гости в Априлци Георги Кръстев е казал, че не се притеснява от факта, че дъщеря му е служител на Държавен фонд "Земеделие" и че тя не е съдействала за отпускането на субсидията за изграждането на къщата за гости.

Споделяне