Неделя, 14 Юли 2019 09:22

Празник на гъбите и гъбарите в село Калейца

НЧ "Искра-1898 г.", с. Калейца, за втора година организира празника. Идеята е на Спас Ковачев - най-добрия познавач на диворастящите гъби в региона. Селото се слави като гъбарски район, затова е много подходящо да има такъв самобитен празник.

Библиотекарят Павлина Балевска приветства всички професионални, любители и начинаещи гъбари, както и гостуващите певчески и танцови състави от с. Гложене, Врабево и певицата Милка Пътова от с. Орешак. Представи екипа, който е подготвил празника - всеки със своята уникална помощ, идеи и изпълнение: Ангел Минков - майстор на гъбената чорба, Спаска Желева, Милена Варчева, Йовка Христова и Димитрина Кадийска - дали всичко от себе си в кухнята. Представи Марин Джамбазов - направил макети на гъбари, Стела Чолакова, която продаваше магнитни стикери с изобразени гъби, Илия Василев и Мария Пенкова  -част от журито за разпознаване на гъбите. Бяха представени и осигуряващите бирата и скарата: Ани, Яница, Иван, Дилян и Петко.

Официални гости бяха зам.- кметът Ангел Ангелов, който поздрави калейчани за хубавия празник, общинските съветници Васил Радойчевски, Камен Спасовски и Николай Тодоров, кметът на с. Гложене и Ваня Давидова - председател на читалището в селото.

Павлина съобщи предстоящите дейности: хапване от вкусната гъбена чорба, конкурс за разпознаване на гъби, гласуване за най-добра снимка за тази година. За децата имаше работилница за изработване на гъби от глина и два конкурса - за рисунка на асфалт и на хартия. Включиха се 26 участници. Всички, допринесли за осъществяването на празника, бяха наградени.

Семейство Цена и Спас Ковачеви продаваха сушени и стерилизирани гъби, желаещите да си сготвят гъбена чорба можеха да прочетат на табло рецептата на калеешкия прочут писател Ламар или да поискат тазгодишната рецепта от Ангел. Новост бяха жълтите тениски на организаторите с щамповани гъби на гърба. Домакини и гости се веселяха, хора се виеха,а моторът на оригиналния празник бяха сърцатите калейчанки Ренета Варчева и Павлина Балевска, макар че тя ги съобщи между другото на последно място.

Дъждът едва дочака да свърши награждаването и рукна из ведро, за да роди надежди за нова реколта от гъби, каквито едва бяха намерени за конкурса, за разлика от миналата година, когато гъбарите почерпиха и с богата салата от различни гъби.

Галерия със снимки