Понеделник, 18 Ноември 2019 10:23

Баба Пена от Троян стана на 100 години

Баба Пена на 100 години Баба Пена на 100 години

100-годишен юбилей отбелязва днес Пена Ангелова Стаева от Троян. Родената в троянското село Шипково на 18 ноември 1919 година столетница е сред десетината най-възрастни жители на общината.

За да засвидетелстват своето уважение и да отбележат заедно днешния празник, се събраха внуци, правнуци, роднини и приятели. Специално за случая от Ню Йорк пристигна нейната внучка Теодора, научен работник в областта на автоимунната област – лупус, а нейният син Петър, който от години е в Нова Зеландия, изпрати специален букет цветя за юбилея. Рожденичката бе поздравена и от общинското ръководство.

Пена Стаева се радва на 4 внуци и 5 правнуци. Всеотдайни грижи за нея полагат зет ѝ Петър, внукът Петко и техният наследник – правнукът ѝ Александър.

За своите 100 години баба Пена е видяла много. Помни доброто. Макар че е загубила дете и съпруг преди години, не губи кураж. Трудолюбива и с много борбен дух, прекарва голяма част от живота си в работа - кооперация „Постоянство“, на нивата, вкъщи. Обича земеделието, но вече не живее на село. От 39 години е в Троян, но връзката със селскостопанската дейност не се губи. До миналата година още е въртяла мотиката, сега се ядосва на себе си, че не държи както преди. Дори и на тази възраст успешно се справя с домакинството, като приготвя любимите баници и сарми на своите близки. Няма никаква рецепта за дълголетие, споделя баба Пена. Спазва стриктно църковните пости, на които я научила нейната свекърва Тота. А забележителният ѝ юбилей бе ознаменуван със заря в нейна чест. Организатор на тържеството бе снаха ѝ Румяна Дудева.