Понеделник, 18 Ноември 2019 00:47

Дядо Сионий отбелязва своя юбилей

Негово Преосвещенство † Велички епископ Сионий Негово Преосвещенство † Велички епископ Сионий Снимка: www.troyanmonastery.com

50 лета изпълва днес (18 ноември 2019 г.) Негово Високопреосвещенство Велички епископ Сионий, игумен от пет години на Троянския манастир. Очаква се близки хора и официални лица да поднесат своите поздравления на духовника, който за петте години преобрази манастира в привлекателно за вярващите и за туристите място.

Дядо Сионий е сред най-образованите в Синода – след Богословския факултет на Софийския университет (1994 г.) е специализирал 2 години в Ерланген, Германия. Замонашил се е през 1991 г. в Клисурския манастир, през 2007 г. е въведен в епископски сан. Бил е ректор на Софийската духовна семинария и игумен на Лопушанския манастир. От 3 април 2019 е игумен и на втория по големина манастир в страната – Бачковския, като продължава управлението и на Троянския манастир. С това става първият духовник в историята на Българската църква, който управлява заедно два манастира. Известен е с неуморимата си предприемчивост и гостоприемство. При неговото управление в Троянския манастир не само настъпи видимо външно подобрение и обновление, но се сложи началото на няколко нови в духовно отношение за тази обител събития – всенощно бдение в чест на Пресвета Богородица, специални служби за детеродие.