Троянки се учиха как се меси хляб с квас

"Смятам, че единственото важно за приготвянето на качествен хляб са качествените суровини. Когато те са налице ни трябва само любов и желание, за да замесим най-вкусния хляб."

Това поясни Елица Досева, по време на проведената Работилница за занаятчийски хляб на 22 ноември в Информационно-културния център. Елица е възпитаничка на СУ “Васил Левски“ в Троян и сподели своя опит и тънкостите за правенето на хляб и квас.

Основното при хляба с квас е, че се приготвя само от брашно, вода и сол. Няма набухватели, няма подобрители или консерванти. Затова е много важно брашното също да е чисто. Още по-добре е ако е мляно на каменна мелница, но и обикновено брашно, без подобрители, също дава чудесни резултати и в домашни условия.

Процесът на ферментация, разказва Елица, се случва когато се смеси брашното с водата и се остави на стайна температура, на открито. „Започва процес на ферментация, при който се образуват газове в тестото, които набухват и затова, всъщност, хлябът е набухнал.“

Тя изтъкна, че хлябът от квас е по-здравословен.

„Този хляб е по-здравословен. От една страна, защото в него, съставките са наистина само от брашно, вода и сол. А това не е малко, защото в традиционния хляб, който е масовият хляб, вътре, освен подобрители на вкуса, има ензими, които не се знае точно от какво са и какво съдържат. И действат като набухват хляба, той става по-мек. Това, което е че  хлябът с квас  е по-плътен, по-твърд, това, всъщност, е естественият резултат от печенето на хляба. Освен всички подобрители, в масовия хляб се добавя още глутен, за да е хлябът набухнал, да изглежда огромен. Докато тук глутенът е естествено съдържащият се в зърното. Хлябът, приготвен с квас е и по-засищащ, което води и до по-малките количества, които употребяваме от него.“

Ето и рецепта за приготвяне на хляб с квас в домашни условия.

 

Споделяне