Вторник, 03 Март 2020 18:56

Трети март – празник на надеждата

Празничният ден в Троян започна с благодарствен молебен за здраве и благоденствие на българския народ в църквата "Света Параскева – Петка". Присъства част от общинското ръководство и малко граждани – само тези, които се виждат на снимките в галерията и неколцина други. Отец Марин Божков призова да усилваме вярата си, която е в основата на избавлението.

Повече посетители привлече Денят на отворените врати в Музея на занаятите. Традиционно уредниците представят нова изложба за националния празник, тази година изложбите са две. Тематично свързана с него е изложбата "Пътят към свободата през погледа на съвременните троянски майстори". В нея е включена колекция майсторско оръжие на оръжейника от нашия край Дянко Дянков. Той е вписан в Националната представителна листа "Живи човешки съкровища – България" в сферата на нематериално културно наследство "Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци – оръжейничество". Представени са копия и реплики на историческо оръжие – кремъчни и капсулни пушки, пистолети, барутници. Самобитният майстор използва различни техники за украса. Пушките и пистолетите са богато украсени по приклада и ложата, върху цевта и другите метални части. Използвани са седефени и костни плочки, сребро и месинг, с последните от които са инкрустирани барутниците. Дянко Дянков получава висока оценка за майсторството си от специалисти, затова негови оръжия притежават много колекционери. Изложбата се допълва от дърворезбени пана на Велко Думев. Изработени са върху цяло парче материал в многопластова висока резба и представят сцени от националноосвободителното движение.

Във втората изложба "Съкровища от троянската земя" има експонати от кастела Состра до с. Ломец. През 2018 – 2019 г. се провеждат археологически разкопки и се откриват керамична кана – тип ойнохое, монети от 1-вата половина на 3-ти век, колективна находка от железни сечива (косер, кирки, мотика, длета, лемеж, катинари), две сребърни гривни, две бронзови гривни и две сребърни обеци от края на 4-ти век. Съхраняват се във фонда на Музея на занаятите.

Тържеството на площад "Възраждане" водеше Пенка Райковска. След емоционалните думи за празника, който ни обединява чрез паметта, тя представи официалните лица: кмета Донка Михайлова, народните представители Иван Миховски, Джейхан Ибрямов и Валентина Александрова, председателя на ОбС Петко Пенков, зам.-областния управител Илиян Тодоров, архиерейския наместник Марин Божков, почетни граждани, ръководството на общината. Тържествено беше издигнато знамето на Република България от военнослужащи на Военно формирование 24430 под звуците на Представителен младежки духов оркестър с диригент Марин Цочев. Кметът на община Троян Донка Михайлова произнесе слово, чиято основна линия беше връзката минало – настояще – бъдеще. Очерта напрегнатите 19 дни на мирни преговори в Сан Стефано, подписването на мирния договор на 19.02. по стар стил, който слага край на робството и трудно и дълго начало, минаващо през Берлинския договор, Съединението и обявяване независимостта на България. Припомни паметта ни за боевете на Троянския проход, за Христо Исикийски, за основаването на Троянския и монашеския революционен комитет. Нашето читалище следва завета на Апостола за духовно въздигане вече 150 години. 3-ти март е и надежда за добра заетост, за по-големи доходи на гражданите. Съобщи за жеста на децата от НУ "Христо Ботев" да дарят парите, събрани за своите майки, за паметник на Васил Левски. "Да бъдем повече троянци и българи в нашия делник!"- завърши Д. Михайлова. Пълния запис е приложен след текста. Ученичката от 3-ти кл. на НУ "Св. св. Кирил Методий" рецитира стихотворението "Трети март" от Кръстина Тодорова. Водещата изрази почитта на българите към всички народи, дали кръвта си за свободата на България. Бяха поднесени венци и цветя пред паметниците на Захари Стоянов, Павел Карцов, Димитър Икономов – Димитриката от Община Троян, ОбС Троян, от народни представители, политически партии, училища. Гражданите почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание и свеждане на глави. Пенка Райковска прочете поздравителни адреси от генералния консул на Русия във Варна Владимир Климанов и от генералния консул в Русе Андрей Громов, които назоваха 3-ти март велик празник, свещен за нашите две страни. Тържеството завърши с песен на Ани Ненова за България.

Кулминация на празничния ден беше музикалният спектакъл "На Нея с обич! Eмил Димитров" с участието на Даниел Цочев и Мартина Апостолова. Талантът на артистите пресъздаде съдбата на незабравимия Емил Димитров, създал и изпял едни от най-вълнуващите песни, слушани със сълзи в очите, прославили България в света. Създаде се истинска хармония между изпълнители и публика, която стигна своя връх с общото повторно изпяване на "Моя страна, моя България". Това представление дълго ще се помни. Докато имаме такива творци, създали този дългоочакван в Троян спектакъл, паметта за гениалните българи ще е жива.

Да живее България!

 

Словото на г-жа Донка Михайлова по случай 3 март: 

Медия

Музикален спектакъл "На Нея с обич! Eмил Димитров"