Събота, 28 Март 2020 10:39

В неделя преминаваме към лятното часово време

Преминаваме към лятно часово време. Местим стрелките на часовниците с един час напред. Преминаваме към лятно часово време. Местим стрелките на часовниците с един час напред.

Тази нощ, събота срещу неделя, точно в 3 часа след полунощ трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред и да преминем към лятното часово време.

От неделя ще спим с един час по малко, но в същото време ще се радваме и на бързото нарастване на деня.

Въпреки, че в последно време все по често се поставя под съмнение ефектът от този ход, над 100 държави продължават да местят стрелките на часовниците си два пъти в годината - през пролетта и есента, като сменят часовото време от зимно към лятно и обратно.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отлага за 2021 година.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните, летните и ранните есенни месеци (септември и октомври). С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат, поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част на денонощието, в зависимост от сезона на годината.

 

*Използвани са материали от Уикипедия