Разпети петък е – най-тъжният ден за християните

Разпети петък е – най-тъжният ден за християните Снимка: БГНЕС

Днес е Велики, или Разпети петък – денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос.

Богослуженията в този ден проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син, приел върху себе си греховете на цялото човечество. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски – страданията) на Исус Христос. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

На специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Вечерта се извършва Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му.

На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода).

Заради предприетите противоепидемични мерки тази година поклонението пред светата Плащеница ще става без тя да се целува и докосва. Също така няма да се минава под нея, както повелява църковната традиция, спазвана в България и Гърция. Светата Плащеница, символизираща погребаното Христо тяло, ще бъде изнесена в средата в храма, а вярващите ще могат единствено да се прекръстят и поклонят пред нея.

Също така цветя и здравец в църквите няма да се раздават.

От Светия Синод призовават вярващите да посещават храма задължително с предпазни маски, както и да спазват разстояние един от друг.

 

Източник: БНР

Споделяне