Мащабен проект за спасяване на боровата гора в района на Турлата

Николай Йончев - старши лесничей, Милко Станчев - директор на Горско стопанство - Троян и Цвятко Кадиев - зам. директор Николай Йончев - старши лесничей, Милко Станчев - директор на Горско стопанство - Троян и Цвятко Кадиев - зам. директор Снимки: Hemus News

Иглолистната гора в района на Турлата боледува и са необходими спешни действия. Това стана ясно от пресконференция на терена, която даде директорът на Държавното горско стопанство в Троян инж. Милко Станчев. Става дума за приблизително 150 дка гора, засегнати от вредители.

Инж. Станчев обърна внимание на съхнещите смърчове, поради което е крайно време горското стопанство да се намеси за спасяване на гората. Преди една година всички национални институции са препоръчали това. Според Семеконтролната и семезащитна станция трябва да се прочисти 50% от гората, но според директора на Дирекция Общински имоти в Община Троян Борис Бояджиев, който също участва в пресконференцията, е неоходимо изваждането на 20%, фатални за бъдещето ѝ.

Инж. Станчев увери, че прочистването ще бъде направено максимално галантно: ще бъдат опазени пейките, съоръженията и зелените площи. Ще бъдат отстранени 10% напълно унищожени дървета - санитарна сеч, и 10% ще бъде принудителната сеч, което няма да доведе до оголени площи. Прочистването ще извърши избраната сред 8 кандидатстващи фирма „Йоматус“ с представител Матей Матев. Тя ще работи до 17 ч. без събота и неделя заради спокойствието на гражданите. Ще пази гората от отпадъци, дървесната маса ще се извозва в сухо време заради опазването на пътищата и ще се използват по-леки камиони. За безопасността на хората ще има предупредителни табели да не влизат в гората, когато работи резачка. Прибраната маса ще бъде използвана по предназначение в „Лесопласт“, „Свилоза“ и др., а заплащането на работниците от „Йоматус“ ще бъде по висока разценка от ДГС. То няма да има никаква печалба.

Идеята на директора на Горското е да убеди обществеността в необходимостта от този проект. Работата ще започне, когато това се случи. Г-н Станчев подчерта, че е отворен за нови идеи, както и да разведе несъгласните в гората и им покаже какви са проблемите. Това направи заедно със своите сътрудници, зам.-директорът Цвятко Кадиев и старши лесничей Николай Йончев. На журналистите бе обяснено нагледно какво ще се извърши. Интересно е, че ще бъдат оставени гниещи дървета за обогатяване на почвата. Стана ясно, че гората е чиста, защото самият директор дава добър пример, събира отпадъци в почивните дни.

Турлата е залесена изкуствено преди 85 години с много разходи. Надморската височина е неподходяща за черния, белия бор и смърча, които съхнат и боледуват. Освен болните ще бъдат отрязани преплетени дървета и такива с едностранни корони, ще се приберат пречупените и падналите. Така ще се осигурят условия здравите дървета да живеят поне още 20-25 години, но няма да могат да достигнат 150-годишната възраст на иглолистните гори в Родопите. В нашата гора има поникнали орех, дъб, бук, кестен, липа, чиито стволове са маркирани с два зелени кръга, за да се запазят и формират бъдещата широколистна гора.

Предпоследната спирка от обиколката беше "Гъбата", от която са останали само основите, но хората от Горското стопанство са направили стабилни и стилни пейки от сух бор, дендрариум с всички дървета от територията на ДГС-Троян и са поставили табели. Така това красиво място може да се използва с учебна цел.

Последната спирка от разходката беше в края на гората, където Милко Станчев разказа за новата идея да се направят игрушки, къщичка на Баба Яга, беседка с покрив от жива трева. Там ще се оформи лесопарк с няколко групи дървета от разсадника, ще бъдат засадени декоративни дървета от други места с учебна цел. Направените барачки ще могат да се използват и за землянки при живи картини на бойни действия. С този последен проект инж. Станчев иска да възнагради троянци заради дискомфорта, който ще преживеят при прочистването на гората.

Споделяне

Галерия със снимки