Първо издание на TroyanRun ще се проведе на 29 юли

TroyanRun TroyanRun

Сдружение „Троян в бъдещето“, заедно със Сдружение „Клуб по ориентиране Хемус“, стартира проект за провеждане на състезание по планинско бягане в Троянския балкан. Състезанието е естествено продължение на станалия емблематичен крос „По стъпките на Левски“, провеждан на 18 февруари. TroyanRun се организира и провежда с подкрепата и на Община Троян.

Начална дата: 29.07.2023 г. | Бегови дистанции: 10+D280, 15км+D340 и 24+D920. Разработени са трасета с по-висока степен на трудност от 42 км и 68 км+D1945, които ще бъдат включени в състезанието за следващата година.

Трасетата за това първо издание предлагат различни степени на трудност, за да могат да се включат както професионалисти, така и по-широк кръг от спортуващи - любители на бягането и планината. Трасетата на това първо издание ще бъдат разделени в три бегови дистанции: 10км+D280, 15км+D340 и 24км+D920. Беговите маршрути са с красиви, панорамни гледки. От Янчова и Караджунска могила се разкриват зашеметяващи гледки към централното алпийско било на Стара планина - от вр. Русоватец през Марагидик и връх Ботев, Кръстците и Купените, вр. Левски, чак до вр. Вежен. Ясно очертано и живописно се виждат ридовете с подстъпите към билото Средни дял, Глоговец, Зорнов рът, Чемериката, Гребена, Полянци, Зелениковец. На югозапад се отваря прекрасен изглед към с. Балканец, с. Терзийско, с. Балабанско и гр. Троян. Това е един слабо познат, но пък много красив туристически маршрут. Пътят минава през Данов кладенец, за който се знае, че не пресъхва и при продължителна суша и туристите могат да утолят жаждата си в знойния ден.

Изборът на трасе не е случаен. Маршрутът е набелязан като част от идеята за реализиране на един по-голям проект по разкриване на нови факти oт житейската мисия и бит на Васил Левски в Троянския край. В резултат на извършените изследователски и проучвателни дейности от страна на Общински комитет „Васил Левски“, относно пътя, по който е минавал Апостола от Южна България през Балкана до Орешак, е изяснен маршрутът, част от който е и настоящето трасе. Фактите показват убедително, че Апостола е минавал по най-безопасния зимен маршрут през Балкана от север, а именно в отклонението от централното старопланинско било при вр. Лепенят към х. Чучул и по рида през Янчова могила, Караджунска могила, Поленици, Садината, мах. Хасъмска – Троянски манастир.

Повече любопитни факти и информация за организацията и програмата може да прочетете на: https://www.troyanrun.com/.

Споделяне