Общопрактикуващ лекар от Троян е установен с коронавирус

Нов случай на заразен с коронавирус е установен вчера в Троян. С доказана положителна проба е oбщопрактикуваща лекарка. За троянския регион това е четвърти заболял с Covid-19.

Жената е в добро здравословно състояние и ще се лекува в домашни условия, съобщи директорът на РЗИ д-р Анета Винева. Лекарката има леки оплаквания и е поставена под 28-дневна карантина. Установени са и контактните лица.

Директорът на РЗИ добави също, че „Пробата е взета по повод контакти с потвърдения случай в белодробната болница преди два дни в Троян. Това е личната лекарка, но не бих казала и никой не може да го твърди със сигурност, че тя се е заразила от него".

По информация на РЗИ - Ловеч, лекарката е с оплаквания от болки в гърлото от 2-3 дни, без температура и кашлица, без други симптоми. Поставена е под карантина за 28 дни и домашна изолация и лечение. Контактните са трима, две медицински сестри, които са с отрицателен резултат и син, който ще бъде изследван днес. Контактните са поставени с предписание под карантина за 14 дни. Лекарят и медицинските сестри в кабинета работят с лични предпазни средства от началото на епидемията, извършва се учестена дезинфекция в практиката, което е установено при извършените от РЗИ проверки. Не може да се твърди със сигурност, че лекарят се е заразил от пациенти, заразяването е възможно и извън работното място, още повече, че медицинските стестри, работещи в кабинета в ежедневните си контакти с лекаря са с отрицателен резултат.

Активното издирване на безсимптомни заразоносители ще продължи във всички общини, защото считаме, че навременното установяване и изолирането им допринася за ограничаване разпространяването на вируса сред хората.

В заключение, напомняме, че независимо от разхлабването на ограничителните мерки, коронавирусът е сред нас и всички ние трябва да бъдем внимателни, като спазваме физическа дистанция, носим предпазни маски в затворени помещения и в близък контакт с хора, да спазваме лична хигиена като често измиваме ръцете си с топла вода и сапун, а когато това е невъзможно, често да дезинфекцираме ръцете си с подходящ дезинфектант.

Споделяне