Четвъртък, 08 Юли 2021 08:56

На Беклемето завърши Слънчевата спирала на Паневритмията

Посрещане изгрева на Беклемето Посрещане изгрева на Беклемето

Идеята на спиралата е слънчевият танц на Паневритмията,която внася новата вълна на жизнената енергия, идваща от слънцето през пролетта, да свърже хората в една светлинна спирала и да се завърти така, че да обхване цялата страна.

Спиралата е започнала от най-югозападната част на България, Петрич, на 17.04., и върви по посоката на Паневритмията на изток, разгръща се на север и нагоре по периферията на страната, като постепенно се насочва към централната част и завършва в средата ѝ. Идеята продължава и допълва пробуждането на свещени места в Родината от 2020 г.

На 3.07.около 80 души посрещнаха изгрева и играха упражнения и Паневритмия в парк Къпинчо. Паневритмията беше съпроводена от жива музика, изпълнена от 7 гостуващи музиканти. Последваха песни и братска закуска, привличаща погледите с красива торта от Туристическия дом и големи пити от троянския  хлебозавод. В капсулата с пръст, взета от всички исторически места, където се е завъртяла спиралата, добавиха и пръст от нашия парк. В програмата бяха включени 2 лекции. Беше открита от Веселин Орешков с кратки думи за Паневритмията като хармония от музика, стихове и гимнастика. Темата беше развита от Живко Стоилов в лекцията "Паневритмията като практика на бъдещето". Лекторът говори за ползите от нея като уникално "лекарство". Тя е най-полезната групова изява в сравнение с други практики като йога напр. и това е доказано с изследване. Осъществява се връзка със земята чрез играта на бос крак и има благоприятно влияние върху мястото, на което се играе. Пред насядалите хора от деца до старци застанаха младежите Теодора Стоименова и Христо Вълчев, които отглеждат растения, везат върху стени... Те са от движение "Натуралистично". Извършват теоретична и практическа дейност за опазване на природата. Съхраняват стари сортове семена, които показаха. Обхващат всички слоеве на обществото с просвета, за да повдигнат българския дух, хората да имат полза и да се обединяват.Сутрешната програма завърши с концерт на Иво Бонев от Варна, който свири на електронно пиано Бах, песни на Учителя Петър Дънов и проведе музикално занимание по пеене. През цялото време около Веселин Орешков се тълпяха хора, чели неговите книги, и си купуваха нови. Наслаждаваха се на остроумието му.

Желаещите са посетили и басейна в Чифлик, а вечерта на Туристическия дом е имало концерт.

На 4.07. денят отново е почнал с посрещане изгрева на Беклемето. Слънчевата спирала се изви под Арката на свободата със 159 участници. 11 музиканти: цигулари, китаристи, флейтистка, акордеонист допълниха вчерашния оркестър. Силният вятър брулеше ентусиастите, но и разнасяше ухание на мащерка. След паневритмията – отново песни и богата братска закуска от ловчалии и плевенчани. Най-емоционалният момент беше засаждането на малка еличка до израслите на превала. Беше добавена над пръстта от родния Балкан тази от капсулата. Двама музиканти изпълниха песента "Дръвче да посадим", "Светъл път" и др. заедно с присъстващите.

Светлият ден, донесъл мир и любов, завърши с поход  до заслон "Орлово гнездо".

Споделяне