Вторник, 03 Август 2021 18:15

Здрав дух в здраво тяло – роля на Паневритмията

Песни след Паневритмията Песни след Паневритмията

"Паневритмията е наука, която регулира физическите, духовните и умствени процеси на човека... наука на хармоничните движения във връзка с човешките мисли и чувства“.

В Троян има малка, сплотена група по Паневритмия. Всяка събота и неделя от пролетното до есенното равноденствие играе до втората беседка в парк Капинчо. В стремежа си за усъвършенстване нейните членове след Паневритмията четат беседи или канят лектори по интересуващи ги въпроси. Последната събота лектор беше троянецът Живко Стоилов, който е в комисията по Паневритмия от последния мандат. Беше обсъден въпросът за вариантите на Паневритмията, който е много сложен. Стигна се до извод, че трябва да се играе еднакво, в хармония, за което много е важна вътрешната настройка. Ръководителят на троянската група Надка Данкова подкрепи лектора и допълни да продължаваме напред, да си отиваме с нагласата, че сме били приятели. Този необходим разговор беше предшестван от Паневритмия с гости от Орешак, Ловеч, членове на софийска група по Паневритмия и ръководителите на лагера в Дом Паневритмия, в мах. Попишка. Свириха пет музиканти от София: Благовест Жеков – виола, заедно с четири цигуларки. С жива музика се създава по-естествена среда, а музикантите харесват нашата природа, затова с желание идват в Троян.

Съботата беше последен ден от 4-дневния лагер за оцеляване в Дом Паневритмия. Ръководителката Яна сподели, че възстановяват миналото и надграждат. Децата са рисували, чели, ходели на плаж. Тринадесетгодишният Дамян е свирил на саксофон. За 2-ра година в лагера са били внуците на Яна, Мона и Диана от Попишка. От снимките се вижда, че Диди е празнувала рождения си ден в лагера заедно и с Веселин Орешков, създателя на Дома. Той е бил желан събеседник в летните вечери. Научавайки за лагера, музикантите от София са изнесли концерт в Дом Паневритмия.

В неделя най-ранобудните са посрещнали изгрева сред природата. Отново Паневритмия, песни, братска закуска...Чели са от книгата "Паневритмията като наука". Прелестната Илияна от София чрез евритмия е демонстрирала изговаряне на гласните в българския език и е изпълнила танц, в който е "нарисувала" с фигурата си старобългарската ятова гласна. Това е била изненадата ѝ за гостоприемните домакини.

Ако искате да работите за своето физическо и душевно здраве, да имате истински приятели, елате в групата по Паневритмия!

Още снимки може да разгледате в галерията по-долу!

Споделяне

Галерия със снимки