Първо литературно събитие за 2019 година

Представяне на двама млади творци стана на 24 януари от 18 часа в Информационно-културния център - Троян.

Вечерта започна с изпълнение на китара-рок класика „Sweet child of mine“ от Михаил Иванов - преподавател в Детската музикална школа при Народно читалище "Наука 1870 година" - Троян и неговия ученик Александър Георгиев.

Тереза Георгиева - завеждащ ИКЦ - представи гостите. Ина Спиридонова е поет, автор на литературна критика, редактира и рецензира книги. Редактор е на списанието "Нова Асоциална Поезия".

Симеон Аспарухов е поет и пише кратки хумористични разкази, рисува на стъкло и поддържа свой музикален блог. Известен е с фейсбук страницата "Разхвърлян ум". Една от неговите фейсбук приятелки беше дошла от Варна на литературната вечер.

Двамата автори се свързват чрез проекта "Библиотека България" – издателство за книгоиздаване на поезия. Те обикалят страната, за да популяризират българската поезия.

Водещата даде думата на творците да се представят сами. Симеон Аспарухов сподели, че винаги се вълнуват при среща с публика. Говорят за живота, любовта и са философски настроени хора. Занимава се с фотография и негови авторски снимки има в книгата му "Дни за обичане". Той разказа, че в началото я е нарекъл "Автобиография", защото разголва душата си.  В книгата на Ива Спиридонова "Детайли" има също негови снимки.

Поетесата каза, че пътуват вече две години. "Детайли" е нейна втора книга. Определи "Дни за обичане" като книга мечта с отворен край. Тази книга е направила приятели Ива и Симеон. Тя редактира неговата книга, а той – нейната.

Двамата автори представиха книгите си чрез интересен поетичен диалог, създаден по текстове от тях. Това представяне беше съпроводено с музика, мултимедия от интересни абстрактни изображения, снимки на авторите и на страници от книгите.

На финала прозвуча отново изпълнение на китара.

Споделяне