Събота, 16 Февруари 2019 13:53

Астрономията - любов завинаги

На 14.02. в Информационно-културния център от 17 ч. се събраха изследователи и почитатели на науката за звездите. Събитието бе известено на 1.02. в сайта, затова няма да повтаряме тази информация.

Водещият Християн Георгиев от 12. клас на СУ ,,Васил Левски“ - Троян представи проф. Гаро Мардиросян - автор на над 100 научни публикации, много книги, изобретения и патенти. В лекцията си ,,Какво не знаем за Космоса и космонавтиката“ чрез мултимедийна презентация професорът онагледи как космическите изследвания се прилагат ,,в помощ на Земята.“ Разказа и как е избран първият космонавт Юрий Гагарин и какви са версиите за неговото изчезване. Eдин от слайдовете беше за драматичния полет на космонавта Георги Иванов.

Следващият лектор беше д-р Надка Данкова - ръководител на школата по астрономия в Троян. Интересни факти в доклада й ,,Общата теория на относителността - инструмент за изследване на Вселената“ бяха предсказанията на Общата теория на относителността. Например повлияването на биологичните ни часовници от хода на времето. Данкова, а в предишната лекция и проф. Мардиросян изясниха Парадокса на близнаците. Ако единият живее на Земята, а другият предприеме дълго пътуване с космически кораб, който се движи със скорост, близка до скоростта на светлината, когато се върне на Земята, ще е много по- млад от брат си. Това е парадокс само ако се използва идеята за абсолютното време. Лекторът направи изводи за уникалността на  ОТО. Тя е инструмент за изучаване на Вселената - на нейното минало, настояще и бъдеще.

Непредвидено наруши сценария учителят по география Цочо Зюмбюлски - почетен председател на астрономическото дружество. Той разказа за основаването му преди 25 години, на което също е посветена вечерта.

Най-младият лектор печели първо място в национално състезание по наука и техника - отдел природни науки през 2018 г. по проект ,,Твоят час“. Християн Георгиев говори за международната космическа станция - научни изследвания.

Фотограф на събитието беше Йордан Николов - бивш член на школата. На Камен бряг е направил брилянтна снимка на диамантения пръстен. Присъстваха и други членове от предишни години.

Вечерта завърши с наблюдение с телескоп.