Великденски панаир на занаятите в НИХЗИ - Орешак

На събитието от 2018 г. деца изписват своето Великденско яйце. На събитието от 2018 г. деца изписват своето Великденско яйце. Снимка: НИХЗИ - Орешак, www.fairoreshakbg.com

Във връзка с най-големия християнски празник "Възкресение Христово", на 27 и 28 април 2019 г. Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата Орешак организира за 21-ви път Великденски панаир на занаятите.

В унисон със събуждащата се от зимен сън природа се дава нов живот на богатото духовно наследство на региона. Великденският панаир се провежда от 21 години, но всъщност тази традиция датира повече от две хилядолетия. Всеки един от нас се ражда и става част от една културна, историческа и цивилизационна традиция натрупвана с векове. В този смисъл дните на страстната седмица са много специални – те ни дават възможност да се върнем назад във времето и да съприживеем последните събития от земния живот на Христос. Освен, да бъдат част от това вълнуващо, мистично преживяване, гостите на Община Троян и с. Орешак ще могат да усетят непосредствено богатата духовна и културна традиция на района. Посещавайки Националното изложение на занаятите всеки може да се докоснете и до още един друг феномен – народните художествени занаяти. Освен със своята прекрасна природа и многобройните културни и исторически забележителности Троянския край е известен и със своите майстори, които разнасят чрез произведенията си славата му по света.

На велика събота (27 април 2017 г.) в навечерието на славното Христово Възкресение в зала 1 на Изложението ще бъде открита за седма поредна година Великденска изложба по керамика "Троянските майстори". В парка на Изложбения комплекс ще бъдат разположени арт ателиета по грънчарство и дърворезба. В духа на древната традиция, с подкрепата на художник-керамика Марияна Личева, ще бъдат представени различни техники за изписване на Великденски яйца.

Всеки желаещ ще може да опита сам да изпише своето Великденско яйце и да го вземе за спомен - наситен с мистиката на Възкресението и гения на народното творчество.

 

Програма на Великденски панаир 2019 г.

27 април 2019 г.
11:30 часа - Откриване на традиционна Великденска изложба "Троянските майстори"
12:00 - 15:00 часа - Пъстра традиция - изписване на великденски яйца

28 април 2019 г.
12:00 часа - Традиционни великденски ястия; Ателиета по грънчарство и дърворезба; Музикална програма. 

Плаката на събитието, може да видите в галерията за снимки по-долу!

 

*По информация на НИХЗИ - Орешак, www.fairoreshakbg.com

Споделяне

Галерия със снимки