Четвъртък, 27 Февруари 2020 12:20

В неделя празнуваме Сирни Заговезни

Сирни заговезни в Троян. Снимката е илюстративна. Сирни заговезни в Троян. Снимката е илюстративна. Снимка: http://visit.troyan.bg

В неделя (1 март 2020 г.) празнуваме Сирни Заговезни.

В Троян кметът Михайлова ще посрещне в кабинета си с баница, приготвена лично от нея, самодейци от Народно читалище "Наука - 1870 г." и граждани и ще поиска прошка.

От 15:30 часа тръгва Карнавалното дефиле от площад "Възраждане" до поляната на блок "Капинчо". Очаква се то да се предвожда от младоженците от ритуала "Ялова сватба".

От 16:30 часа е началото на празника на поляната до блок "Капинчо". Празничната програма ще е със специалното участие на Огнено шоу "Дивинитас" и Общинският младежки духов оркестър с мажоретки. Ще има конкурс за най-оригинален карнавален костюм. Ще бъдат представени стари български традиции - "амкане на халва", въртене на уруглювици, прескачане на традиционния огън, дърпане на въже, скачане с чували и др. ИПЖЗ - Троян ще организира базар на млечни продукти - собствено производство.

Така в Троян по утвърдена традиция заедно ще бъде посрещнат този важен предпролетен празник.

Както е известно, Сирница се нарича още Поклади и Прошка. На този ден по-младите в семейството искат прошка от по-възрастните. Затова празникът е познат още и като Прошка. Празникът винаги се чества седем седмици преди Великден, в неделя.

В различните райони на България се изпълняват различни обреди и обичаи. Палят се огньове, които се прескачат за здраве (оттам името Поклади). Около огъня се играят хора́ и се пеят песни. Правят се уруглювици (тояга, разцепена на върха на четири и напълнена с обелки от черешова кора), които се запалват около огъня и се въртят. Това е един от задължителните атрибути на Сирни Заговезни. На трапезата се извършва и обичаят "амкане" (хамкане): на червен конец се връзва парче бяла халва или варено яйце и се спуска от тавана. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето или халвата с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Организаторите от Община Троян, НЧ "Наука-1870 г." и "Стоеви Максгруп" канят жителите и гостите на общината да посетят мероприятията, за да отпразнуват заедно този хубав празник!


ПЛАКАТ НА СЪБИТИЕТО

Галерия със снимки