Карцовият бук отиде в небитието

Снимка-архив на вековното дърво "Карцов бук" (Дърво на дружбата) в местността "Беклемето", община Троян Снимка-архив на вековното дърво "Карцов бук" (Дърво на дружбата) в местността "Беклемето", община Троян Снимки: Община Троян, visit.troyan.bg

На Беклемето в Троянския балкан, край ски пистата, доскоро можеше да се види над 200-годишен бук, пред който хората оставяха цветя, а на Трети март и в най-суровите зими ако не туристи, то спасители се организираха и поднасяха венци.

Дървото бе спомен от жестоката зима на 1878 г., когато отрядът на ген. Павел Карцов преминал прохода, по кората имаше следа от казашка пика - така говореше легендата, а въображението я подхранваше.

През 90-те г. на миналия век тук специалисти правиха измервания и посочиха мястото като благодатна енергийна точка.

През 2009 г. туристи алармираха, че Карцовия бук е в тежко състояние и бяха предприети оздравителни действия, доколкото е възможно. Очакваше се укрепеното дърво да има още 20-30 години живот. Прогнозите се оказаха неточни обаче.

Късно е да се съжалява дали е можело по примера на Ловеч, успял да съхрани чрез изкуството загиналия бряст, единствения останал свидетел на залавянето на Левски в Къкринското ханче, да се запази и Карцовия бук.

---

Галя Лалева, фейсбук


Бел. ред.: Карцовият бук е именуван на руския генерал Павел Карцов, водил превземането на Троянския проход по време на Освободителната война. Намира се в местността "Беклемето". Според местната легенда върху дървото все още личат следите от сабята на казашки офицер.

* по информация на https://visit.troyan.bg

Споделяне

Галерия със снимки