Предлагат преименуване на училището за планински водачи в Черни Осъм

Училище планински водачи в Черни Осъм Училище планински водачи в Черни Осъм

На днешното си заседание (25.11) Общинските съветници в Троян ще обсъждат преименуването на единственото в страната училище за планински водачи в село Черни Осъм. Кметът на община Троян Донка Михайлова е внесла в Общинския съвет предложението на директора и Педагогическия съвет на учебното заведение, според което от Средно училище "Васил Левски" да стане Средно училище за планински водачи "Минко Занковски".

По думите ѝ Минко Занковски е един от забележителните български алпинисти, изкачил три осемхилядници в Хималаите и редица други от най-високите върхове в света.

Той е един от най-вдъхновяващите директори на училището в Черни Осъм. Превръща малкото селско училище в национално училище за планински водачи, въвежда нови програми за обучение. В основата е за създаване на тренировъчни бази. Днес училището разполага със своя високопланинска база за тренировки, с три тренировъчни стени и придобива национален авторитет. По инициатива на Минко Занковски се създава професията "планински водач", заяви за БТА кметът на Троян.

Предложението за преименуването на училището среща сериозна подкрепа както от учениците и педагогическия състав, така и от жителите на Черни Осъм и общината, допълва тя.

Ако Общинският съвет го приеме, предстои то да се предложи за подкрепа от Регионалното управление на образованието в Ловеч и образователното министерство.

---

По информация на Даниела Балабанова, БТА

Споделяне