В Троян ще има пресцентър на БТА

На 26.06.2024 г. кметът Донка Михайлова и генералният директор на БТА Кирил Вълчев подписаха договор за предоставяне на помещение за пресклуб на БТА. Михайлова връчи ключовете от пространството, където ще бъде разположен бъдещият пресцентър, на г-н Вълчев.

Преди това кметът Д. Михайлова сподели, че изграждането на този клуб е шанс за това, което се случва в Троян, да стига най-бързо до националните медии.

Господин Кирил Вълчев разкри философията на БТА да има клубове във всички областни градове. Развитието на мрежата започва в средата на миналия век. През 21. век тя се разширява и в необластни центрове. Те трябва да отговарят на няколко критерия: 

  1. Население над 15 хил. души;
  2. Икономическо значение;
  3. Туристическо значение;
  4. Културно-историческо значение;
  5. Отдалеченост от областните центрове.

Вълчев даде примери за градове, които отговарят на тези критерии, сред които е и Троян – пример за постоянно присъствие на БТА. Градът е водещ в икономиката на страната в дървопреработването и в други отрасли и е планински център. Символи за България са троянската керамика, кулинарията, Националното изложение в Орешак, Троянският манастир – трети по големина...Троян е отдалечен  на повече от 30 км от Ловеч. Кореспондентите на БТА следят събитията от всички области – политика, икономика, култура...

Корепондент на БТА в Троян е Преслава Иванова, която е издържала писмен и устен изпит за заемане на длъжността. За месец юни е изпратила над  50 материала, което е 3 – 4 пъти повече от изпратените през юни 2023 г.

Господин Вълчев разказа, че БТА поддържа всеки месец актуални събития, представя броевете на сп. ЛИК и др. Медиен партньор е на културни събития като Бургас и морето, Мартенски музикални дни в Русе, Южна пролет в Хасково и др. Ще бъде медиен партньор и на Изкуство край реката , където край р. Видима свирят световноизвестни музиканти. Беше подписан договор с председателя на Сдружението Jam on the Riwer Александър Петков от Дебнево.

Кирил Вълчев сподели, че хората в малките населени места трябва да виждат новините, за да има смисъл децата им да останат там. Хората от други населени места и от чужбина да знаят защо да дойдат в Троян.

Г-жа Михайлова се надява наличието на пресцентър в нашия град да осигури повече гости и БТА да бъде медиен партньор на Българския фестивал на сливата, който миналата година е привлякъл повече от 10 хил. гости.

Клубът на БТА ще бъде изграден на 1. етаж в Многофункционалната спортна зала и трябва да бъде открит на 14.10.2024 г. за празника на града Петковден.

Говорят Донка Михайлова и Кирил Вълчев (аудиозапис):

Споделяне

Галерия със снимки