Димитровден е!

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Църковният празник е наричан от народа Димитровден.

Свети Димитър се почита като покровител на град Солун. Там е издигната и едноименната базилика, в която се съхраняват мощите на светеца, прославени с чудотворната си и лечебна сила. В деня на неговата памет в града се стичат поклонници от цял свят.

Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър – зима“. Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки – „Дойде ли Димитър, идва и снегът“.

Димитровден се характеризира с обредно полазване – гадаене по първи гост. Изпълнява се също и на Игнажден. Вярва се, че ако първите полазници са момчета, през година ще се раждат повече мъжки животни. Ако полазникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодовита и благополучна.

Професионален празник е на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.

Честит имен ден на всички именници и празнуващи!!!

www.HemusNews.com

Споделяне