Празнуваме Цветница - Вход Господен

Днес е Цветница - един от най-светлите християнски празници. Той е религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница и Цветна неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат и приветстват с „Осанна”, задето е възкресил Лазар предния ден – в събота, като разстилат пред него дрехите си и маслинови и лаврови клонки. След Цветница започва Страстната седмица, която припомня последните дни от земния живот на Христос, неговите страдания и смърт на кръста.

В днешния ден Църквата Христова иска от нас да отворим сърцата си и да дадем възможност на Спасителя Господ Иисус Христос да влезе в тях и да извърши обновление и спасение. Да отхвърлим стария човек и да се облечем в новия и да живеем устремени към Бога и Неговото Царство.

В църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве и предпазване от болести и зло. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

За първи път обаче е препоръчително да си останем вкъщи и да не отидем на църква заради нашето здраве и заради здравето на другите хора. Тази година, предвид усложнената обстановка в страната, в църквите няма да бъдат раздавани върбови клонки! 

Цветница е празникът на цветята и цъфтежа.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на цветя и растения. Според статистиката това са една пета от българите.

Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър - другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а), Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

Честит имен ден на всички с имена на цветя, които празнуват!

Честита Цветница на целия български народ!

По-долу в страницата може да гледате онлайн богослуженията от Троянския манастир.

Споделяне

Медия