Феномен ли е Троян?

Кметът на Троян Донка Михайлова проведе редовната си месечна пресконференция Кметът на Троян Донка Михайлова проведе редовната си месечна пресконференция

Какво отговори кметът на журналистически въпроси

През изтеклата седмица кметът на Троян Донка Михайлова проведе редовната си месечна пресконференция. Основната информация от нея предоставяме отделно, тук ще намерите отговори на най-важните въпроси, поставени от местните журналисти.

Троян върви напук на общото – строи се, откриват се магазини, бе въпросът констатация от главния редактор на „Троян 21“ Генадий Маринов. Донка Михайлова отговори, че това не е случайно, защото бизнесът е жив, има поръчки за месеци напред и съответно безработицата е рекордно ниска. Общинският бюджет е устойчив и расте заради местните приходи. Общината извършва всички комунални дейности сама и е единствена в България в това отношение. Има компетентно и честно управление на бюджета. Тези фактори дават резултати и всяка година са по-добри от предишните. Инженер Николай Райковски допълни, че са създадени нормални условия за живот и хората знаят какво да правят с парите си.

Компостиращата и сепариращата инсталация сега при норма 22 000 т на ден преработва 18 000 т., обясни инж. Николай Хитров. Според него ще стигнат капацитета в края на първата година.

Новият мост при „Лукойл“ все още няма име, защото няма единно становище, очакват предложения.

Що се отнася до замърсяването на въздуха в Троян - замерването става на 2 седмици и излизат данни, от които се вижда, че само 1 ден са били над нормата. Добрият резултат е, защото общината не използва пясък и е намалено използването на твърдо гориво.

Руслана Попсавова от "Троян експрес" повдигна въпроса дали общината ще предприеме мерки за паркирането по тротоарите. Донка Михайлова заяви, че въпросът е сериозен и няма решение. Разширени са паркингите на болницата, зад данъчното, АИРа, Малкия пазар. Троян изцяло предлага паркинги без заплащане. Социологическите проучвания показват, че гражданите не са за платено паркиране. Търсят се решения троянци да се убедят, че рушат нещо, създадено с техните пари. Михайлова предложи да започнат дискусия с хората. Няма площи за разширение на паркингите. Обществената воля е да се запази безплатното паркиране.

Румяна Моканова от в. "Троянски глас" попита ще има ли площадка за отпадъци и как се използват контейнерите за зелени отпадъци и тези за дрехи и обувки. Г-жа Михайлова съобщи,че ще се изгражда площадка – в началото на 2022 г. ще се проведе 3-ти търг за закупуване на земя за строителни отпадъци. Полага се усилие за разделно събиране – да разделят отпадъците при източника. В града има 4 контейнера за дрехи и се използват добре. Има и разделение на другите от зелените отпадъци. Контейнерите за зелени отпадъци са прибрани и ще се поставят през месец май. Ще се обработва компоста за тор, обогатен по технология за биологично чисто наторяване.

Споделяне