Конкурс за родословно дърво "Моят 150-годишен троянски корен"

На заседанията си през месец април 2018 година Общинският комитет "Васил Левски" - Троян обмисляше с какво да допринесе за честването на юбилея в родния Троян. Така узря прекрасната идея. Беше дадена обява във вестник "Троян21".

Бяха представени 18 родословни дървета с приложена молба, в която участниците посочваха мотивите за изработване на дървото.

На 9 октомври комисия в състав: Донка Михайлова - кмет на Община Троян, Цвятко Дочев - художник, Елеонора Авджиева - директор на МНХЗПИ, Генадий Маринов - редактор на вестник "Троян 21" и членове на ОК "Васил Левски" разгледа в конферентната зала на Музея родословните дървета.

Реши първа награда да получи Емил Минков Минковски. Втора награда е за рода на Христо Радойнов. Нарисувано е от генерал Бойдев, предоставено от Станка Хитрова.

Илия Марков Марковски ще получи специална награда за дърветата на Марковския, Шипковенския и Балевския род. Втората специална награда е за рода на Хаджийски - съхранява се в Музея на занаятите.

Поощрителни награди:
1. Цветослав Миховски - Миховски род.
2. Найден Стелянов Пейковски - род Пейковски.
3. Христо Стоев Костов - родове на Костови и Ночевци.
4. Мирослав Гечев - род на Неофит Калчев.

Критериите се съдържат в надслова на конкурса. Важен беше естетическият вид и значимостта на историческите личности от даден род.

За Деня на будителите - 1 ноември, ще има изложба в Музея и ще бъдат наградени всички участници.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)