Откриване паметна плоча на академик Ангел Балевски

На 10 октомври в 12.15 ч. се осъществи идеята на д-р Марин Миховски, родена преди повече от 10 години, да се постави паметен знак близо до мястото, където е живял бъдещият учен - в градината пред военния блок на ул. "Хр. Ботев" 280.

Инженер Пенчо Адърски - председател на Инициативния комитет, произнесе слово, в което подчерта, че академикът е гордост за града с разработките в металургията и металознанието, с които става известен в света. Припомни многобройните му таланти като писател и политик.

На тържеството присъства авторът на барелефа - скулпторът Спас Дочев - брат на художника Цвятко Дочев от село Терзийско.

Бяха поднесени венци от Васил Радойчевски - работил за осъществяване на идеята, от официални лица и ученици от СУ "Васил Левски" и ПГМЕТ.

В зала "Форум" се представи филмът "Човек между стоманата и поезията", посветен на Ангел Балевски. Присъстваха граждани и изявени ученици. Те се срещнаха със заместник - председателя на Академията Васил Николов, който представи БАН. Доц. Антони Николов показа мултимедийна презентация за живота Ангел Балевски. Запозна учениците със специалностите в Техническия университет - София, с учебната база, със спортната и почивната бази.

Водеща на срещата беше Теодора Дудева - учителка по физика и математика в ПГМЕТ - потомка на рода Балевски. Разказа за родовата среща в село Калейца, илюстрирана със снимка. Беше показано родовото дърво на Балевския род.

Дудева съобщи, че тяхното училище ще носи името Ангел Балевски.

Споделяне