Как бе честван рожденият ден на акад. Ангел Балевски

Ака­демик Ангел Балевски Ака­демик Ангел Балевски Снимка: Иван Пейковски

Предвидените събития бяха предизвестени в информацията от 10.04., затова тук ще разкажем за тяхното реализиране. Водеща при откриването на изложбата беше Силвия Йовевска от отдел „Култура“ в Община Троян. Тя представи нашия съгражданин като една от личностите, които са движеща сила за развитието на обществото ни. Той е ерудиран преподавател, общественик с големи достойнства, родолюбец. Поставя основите и участва в изграждането на нашата съвременна техническа наука и образование. Дава насока за развитие на машиностроенето. С цялостната си многопосочна дейност надраства своя град, своята страна.

Елеонора Авджиева - директор на МНХЗПИ – Троян,  представи изложбата за академика, подредена на пешеходната зона пред библиотеката. Материалите следват структурата на изложението в сборника за Балевски, чийто съставител е Христо Борисов - председател на БАС в Областния съвет - Ловеч. Сподели вълнението от личната си среща с А. Балевски, в която най- силно впечатление ѝ е направил със своята етичност, формирана от изповядването на толстоистките идеи, вегетарианството, от стремежа за нравствено усъвършенстване на личността. Потвърждение на нейните впечатления са думите на неговия зет арх. Славей Гълъбов, който казва, че по-добър човек не е срещал. Завърши с мисъл на римския поет- сатирик Децим Юний Ювенал, чийто финал разкрива, че няма по-ужасно нещо от човек еднокнижник - прочел една книга, разбрал една истина.

Тържествената вечер в зала „Форум“ започна с три изпълнения на класическа музика на цигулка и пиано от ловешки музиканти. Христо Борисов мотивира това начало със заниманията на Ангел Балевски като музикант - за да бъдеш добър инженер, трябва да си добър музикант. Артистът от Ловешкия драматичен театър Стоян Георгиев прочете откъси от сборника. Те разкриха всеотдайността на майката, която е готова да изтръгне сърцето си за малкия сирак, възхищението от първия учител Лазар Радковски, гордостта от Балевския род... През юни 1983 г. Ангел Балевски  получава специалната награда „Мъдрец на Пъгуош“ на Пъгуошкия симпозиум. Пъгуошкото движение е международно движение на учените за мир и за предотвратяване на световна ядрена война. Прозвучаха епиграми и стихове на сладкодумния ни съгражданин, който популяризира троянския говор.

Христо Борисов обобщи, че акад. Ангел Балевски отваря България към света и света към България с откритията си. Създава научно-техническата интелигенция в България - има над 15000 възпитаници. На 51 г. става член-кореспондент на БАН, на 58 - академик. 20 години е председател на БАН. Ангел Балевски и Иван Хаджийски са двама велики троянци. Книгата „Ангел Тончев Балевски - академикът-инженер“, трябва да присъства във всеки дом.

След прожекцията на филма за акад. Балевски председателят на Инициативния комитет Пенчо Адърски връчи грамота на Христо Костов - ученик в 12. клас на НУПИ „Проф. Венко Колев“ заради нарисувания и подарен портрет на А. Балевски на комитета.

Споделяне