Събота, 25 Май 2019 13:08

Една хималайска среща

Националното училище за планински водачи в с. Черни Осъм на 22 май от 19 ч. организира тази интересна изява на петима творци в Информационно-културния център.

В началото художникът Иван Мутафов представи фотоизложбата си от Канчанджонга. Разказа, че това е най- дългият трекинг в Хималаите. Говори за най-свещената дума в Азия-Шамбала, която е епоха, учение, мечта... Да откриеш Шамбала, значи, че си получил просветление, а това може да се случи, когато си вътрешно подготвен, просветлен... Извисяването помага генерално да се промени човешкият живот. Целта на Мутафов е била да се запознае с начина на живот на хората. Там има над 50 етноса и две племена. Приличат на природата, не ходят, а подтичват. Не знаят нашия ламтеж за богатство - бедни са, но щастливи. Пътешественикът описа 5-главия Канченджонга, чиито 4 върха са над 8000 м. Пръв го изкачва Боян Петров в 2014 г. , за което е разказвал на Мутафов.

Рецитал от стихотворения за Непал изпълни Христо Крапев, които пресъздават изстрадани преживявания.

Тереза Георгиева и Иван Мутафов представиха автора на книгата „България на крачка от Хималайската корона“ Санди Бешев. Той е един от пионерите на българския алпинизъм, негов основател, изследовател и историк. Произведението е плод на 37-годишен труд и проследява дългогодишната българска борба за изкачване на 8-хилядниците. Преди 37 г. започва летоброенето на българския алпинизъм. Когато се честват 1300 години от създаването на българската държава, ЦК на БКП разрешава на българските алпинисти да атакуват 14-те 8-хилядници. Бешев е преподавател на студенти по история и развитие на българския алпинизъм и през 1992 г. негов студент е Боян Петров. Ако Боян беше се върнал, книгата е щяла да се казва „България с хималайската корона“, затова е посветена на Боян Петров и на 90 г. от основаването на българския алпинизъм. Разказа за подвига на Христо Проданов на 20.04.1984 г. и на неговата племеница Марияна Проданова през 2014 г. , която се връща да помогне на останалия без кислород Христо Христов, и загиват. В книгата на осем страници разказва за Боян Петров, който въвежда максимата, че си изкачил върха, ако на снимката си с българското знаме. Той е единственият българин, изкачил вр. К 2 за 3 дни без междинни лагери. В развълнувания разказ на автора се чуха имена на много алпинисти, в това число и на незабравимия Минко Занковски. Представянето на книгата беше онагледено с мултимедия.

Вечерта завърши с прожекция на филма „Скритият връх“, направен от Дойчин Боянов и Николай Вълков. Това е филм за експедицията Гашербрум - 2009 г. Зрителите аплодираха присъстващия Николай.

Иван Мутафов пожела всеки да направи своя трекинг. Дано се сбъдне!