На пазар в четвъртък

На пазар в четвъртък, Троян, 30.04.2020 г. На пазар в четвъртък, Троян, 30.04.2020 г. Снимки: Hemus News

Преди две седмици, 16.04., за пръв път след обявяване на извънредно положение заради коронавируса се възобнови четвъртъчният пазар. Бяха спазени всички инструкции за безопасност на здравния министър Ананиев. На входа се даваше дезинфектант за ръцете на пазаруващите, беше подсигурено с ленти еднопосочно движение, което завършваше на два изхода. Имаше наблюдатели, които предупреждаваха хората да спазват дистанция от 2 м. Това не беше трудно, защото бяха дошли малко местни производители на зеленчуци и малко купувачи, които бяха с маски и спазваха необходимата дистанция.

На 23.04. картината беше съвсем друга - повече търговци, предлагащи и разсади от домати, тиквички, краставици. Желаещите да пазаруват бяха като на пазарите в нормалния живот.

Днес нямаше такава навалица, но хората масово стояха един след друг на опашките. Многото наблюдаващи явно се бяха уморили да правят забележки. Хората като че ли не могат или не искат да се ограничават и си въобразяват, че някой друг трябва да се бори за тяхното здраве. По улиците има предимно младежи, които въобще са без маски, много хора са ги свалили под брадата си и това е разбираемо, защото трудно се диша. Срещат се и съзнателни по-възрастни граждани. В очите на някои младежи те са дъртаците, заради които не могат да пазаруват до 10.30 ч. Има млади хора, които нарушават тази препоръка – да не влизат в магазини и аптеки до 10.30 часа. 

Много добра е организацията за пазаруване в Т-маркет - Троян. В магазина се влиза на мястото на излизащ човек. Има малко хора, които при добро желание ще намерят място да спазят препоръчаната дистанция. Полагат се усилия за спазване на ред и в магазин Троян.

Да се надяваме, че благодарение на съответстващата на всички заповеди организация, осъществена от Община Троян, градът ще запише в историята си за това преломно време само отминалите два случая на заболели от новия вирус.

Кураж, троянци!

*Снимки от днешния пазар в Троян, може да разгледате в нашата галерия по-долу.

Споделяне