Сряда, 08 Септември 2021 18:51

Галерията, без която Троян не може

Галерия "Серякова къща" Галерия "Серякова къща"

Септември и октомври тази година ще минат под знака на годишнината на една културна институция. Настанена в най-красивата къща в града /от края на 19.век/, създадена малко след началото на демократичните промени в България, галерия „Серякова къща“ е едно от разпознаваемите лица на Троян. Помага на тези местни хора, които обичат изкуството, да са повече граждани на света и европейци. Тя е домът на изкуството, което творят талантливите троянски художници и свързаните с Троян, помага ни да се докоснем до онова, което са създали прочути майстори на четката, но и нещо повече – представя литературни творби и автори с международна известност, кани джаз музиканти за празник, който трудно се забравя. Галерията има особен Дух, има свои верни почитатели и приятели както в Троян, така и извън него.

Преди няколко години дългогодишната галеристка Мариела Шошкова (на снимката) предприе промени, които я отведоха в София. Галерията продължи да съществува, но вече не беше същото. Тогава за пореден път се разбра колко невярна е утвърдената крилата мисъл, че няма незаменими хора. Напротив, има незаменими. Както Гумощник няма да е същият без Ангелина Георгиева, както „Амбарица“ – без Емилия Гатева, така и галерията не беше без Мариела. За щастие, тя отново се върна, а с нея – и очарованието, за непознати и за приятели. Тя посреща приветливо посетителите, представя им обстойно автори и творби, без натрапчивост, деликатно рекламира и града, и талантите в него. Безупречният ѝ вкус и личните ѝ познанства направиха местните културтрегери през годините близки с творчеството на акварелиста Александър Телалим, художничката Лили Димкова – дъщеря на Петър Димков, и редица други знаменитости. В галерията звуча кавалът на Теодосий Спасов, свирили са музикантите от „Венцислав Благоев диксиленд джазтет“, гостуваха поетите Катерина Стойкова – Клемър, Мария Донева, сладкодумната Мария Касимова-Моасе, най-превежданият в чужбина съвременен писател Георги Господинов, представяни са стойностни книги на бутиковото издателство на Невена Дишлиева. Тя бе място на уъркшоп, в който дами се докоснаха до индийската култура и традиционните сарита…И всичко това с усилията на Мариела и съмишлениците, които е привлякла, благодарение на личните ѝ контакти в повечето случаи. А благодарение на галерията Троян има повече приятели и ценители, тръгнали си възхитени от красотата, която са видели.

През годините галерията показваше традиционно и модерно изкуство, дело на българи и чужденци. Керамика, живопис, скулптура, иконопис, глиптика, графика, фотография, стъкло…

Галерия „Серякова къща“ е сред препоръчаните от популярен туристически сайт седем български културни институции, в компанията на Националната художествена галерия, „Квадрат 500“, къщата музей на Златю Бояджиев в Пловдив, Художествената галерия в Кюстендил. Сама по себе си тази публикация е една изключителна оценка за мястото и ролята на галерията в Троян, оценка за хората, свързани с нея – Дружеството на троянските художници, чиито председатели през годините Христо Йонков, Енчо Ганковски, Веселин Шошков и понастоящем Цветан Донковски са работили всеотдайно и безвъзмездно в името на изкуството, както четем в издадената за годишнината книга „30 цветни години“. От неотдавна галерията е под крилото на Музея на занаятите, има подкрепата и на Общината.

За празника си обещава нови духовни наслади на обичащите изкуството.

Споделяне

Галерия със снимки