Паневритмия край Арката на свободата - Троянски проход

Срещнаха се групи по паневритмия от Северна и Южна България в подножието на Арката на свободата Срещнаха се групи по паневритмия от Северна и Южна България в подножието на Арката на свободата Снимки: HemusNews

На 18.07. се срещнаха групи по паневритмия от Северна и Южна България в подножието на Арката на свободата, поради наскоро възникнало предложение да се играе паневритмия на свети места.

Първото място е крепостта Хоталич край Севлиево, известна като пазител на Стара планина. Там на 5.07. се срещат групи по паневритмия от Севлиево, Габрово, Ловеч и Троян. Удовлетворени от зареждащата сила на средновековната крепост Хоталич, местните групи решават да станат домакин на 2-ра среща, в която се включиха освен гореспоменатите градове още Плевен, Търново, София и Пловдив. Преди паневритмията прозвучаха откъси от записки със словото на Петър Дънов, събрани в книгата "Учителят, лечителят, пророкът". Те разкриват същността на новата епоха на Водолея, започнала през 1914 г. Епохата е свързана с промяна мисленето на човека – издигане на човешките добродетели, ново отношение към хората, живота и природата – грижа за нейното опазване. Прочете се молитва за България.

В паневритмията участваха около 70 души, а част от техните семейства наблюдаваха красивата игра. Въпреки променливото време – мъгла, слънце, ветрец – бяха довели и съвсем малки деца. В средата на кръга свиреха музикантите – сем. Снежина и Александър Стойчеви от София. С флейта и цигулка озвучиха играта. Те са преподаватели в детския център "Сладко медено". След паневритмията срещата завърши с братска трапеза, на която всеки сложи храна. Организаторите – троянската група по паневритмия, показаха своето гостоприемство, което беше активно подкрепено от представители на Ловеч. Завързаха се нови познанства, направиха се покани за гостуване на други места. Имаше хора, които за пръв път идват на Беклемето. Те имаха възможност да посетят Арката, за да разберат за епичните боеве на руси и българи в превземането на Троянския проход. Други се отправиха към Козя стена. Трети видяха възможности за колездене и бране на билки. Възникна желание за няколкодневна паневритмия с установяване на палатков лагер. Така това събитие допринесе не само за раждане на нови приятелства, а и за разширяване на туризма в Централен Балкан.

Още снимки може да разгледате в нашата фотогалерия по-долу.

www.HemusNews.com

Споделяне